Determining the optimum reference points for selecting the most suitable standard impression trays
Uygun ölçü kaşığı seçiminde optimum referans noktalarının bulunması
- Tez No: 112071
- Danışmanlar: DR. CENGİZHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Tıbbi Biyoloji, Dentistry, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Prostodonti, Görüntü İşleme, Mesafe Bazlı Örtüştürme, Dental Alçı Model, Ölçü Kaşığı, Prosthodontics, Image Processing, Distance Based Alignment, Dental Casts, Dental Trays T.C YÜKSEKÖ?RETİM KURULU
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
UYGUN ÖLÇÜ KAŞIĞI SEÇİMİNDE OPTİMUM REFERANS NOKTALARININ BULUNMASI ÖZET Diş hastalan için seçilecek ölçü kaşığı dişlerin kurvatürüne uymalı ve ölçü maddesinin her yerde aynı kalınlıkta olmasına izin vermelidir. Dişhekimleri, ölçü kaşığı seçiminde genellikle kaşığı ağızda deneme yoluna giderler. Bu çalışma, hastaya uygun kaşığın seçiminde otomatik bir yöntem oluşturmak ve çalışmada kullanılan alçı modellere uygun yeni bir tasarım önermek için hazırlanmıştır. Hazırlanan otomatik teknik, altı ayrı markanın alt ve üst ölçü kaşığı ve Angle Class 1 oklüzyona sahip, minör maloklüzyonlan olabilen hastalardan toplanmış 170 alt, 170 üst çeneye ait alçı modeller için kullanılmıştır. Alçı modeller ve ölçü kaşıklan bir tarayıcı ile taranmış ve alçı modellere ait kritik noktalar ve ölçü kaşıklarına ait iskeletler toplanmıştır. Mesafe bazlı örtüştürme rutini kullanılarak ölçü kaşıklan ve alçı modeller örtüştürüldükten sonra, örtüştürme ile elde edilen artık mesafelere bakılarak, bu mesafeyi en az veren kaşık, alçı model için en uygun kaşık olarak belirlenmiştir. Bu örtüştürme, en başta kullanılan noktalardan seçilen, daha az sayıda noktadan oluşan gruplar oluşturularak tekrar edilmiştir ve doğru ölçü kaşığı seçimi için gerekli noktalar tespit edilmiştir. En küçük karelerle eşleştirme algoritması kullanılarak, alçı modeller alt ve üst gruplar halinde örtüştürülmüş ve her iki çene için yeni bir ölçü kaşığı taban iskeleti geliştirilmiştir. Bu metod deneme yanılma metodunu ortadan kaldırarak rutin olarak kullanılabilir veya daha büyük alçı model gruplarla, grubun ihtiyaçlarına cevap veren daha iyi ölçü kaşıklan geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
IV DETERMINING THE OPTIMUM REFERENCE POINTS FOR SELECTING THE MOST SUITABLE STANDARD IMPRESSION TRAYS ABSTRACT A tray selected for the dental patient must adapt to the curvature of the teeth and allow the impression material to be in appropriate thickness everywhere. Generally, the impression trays are selected by the practitioner via testing them in the mouth. The present study was conducted to develop an automated technique for the selection of an appropriate tray for the patient and to offer a new design for the cast population used in the thesis. The developed automated technique was used for the alignment of six brands of upper and lower perforated metal trays of different sizes with 170 lower and 170 upper arch cast models collected from patients having Angle Class I type occlusion with minor malocclusions. The cast models and trays were scanned into a computer and critical points of casts and skeletons of the tray bases were collected. After alignment of casts and trays using a distance based alignment routine, the trays, which most adopted the curvature of the casts, were evaluated using the residual distance of alignment. The software used includes public domain data-fitting alignment software and an in-house Matlab program for the great number of objects being tested. The alignment was repeated for selected subsets of the points and the minimum point set that is necessary for identification of the correct tray was identified. By using least-squares matching algorithm of rigid body transformation the lower and upper arch casts were aligned separately and a new tray base design for both arches was developed. This method can be used in setting a routine, eliminating trial and error or, to design better trays to fit the needs of a given population.