An Open graphics library (OPENGL) based toolbox for biomedical image display and processing
Biyomedikal görüntüleri işlemek ve görüntülemek için oluşturulmuş OPENGL tabanlı bir araç kutusu
- Tez No: 112083
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ADEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: OpenGL, Borland C++, Nesnesel Programlama, Görüntü İşleme, Bölütlendirme, OpenGL, Borland C++, ObjectWindows Programming, Image Processing, Segmentation
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET BIYOMEDIKAL GÖRÜNTÜLERİ İŞLEMEK VE GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN OLUŞTURULMUŞ OPENGL TABANLI BİR ARAÇ KUTUSU 1970' li yılların sonunda Bilgisayar Tomografi ve 1980' li yılların başında Manyetik Rezonans Görüntüleme alanlarındaki gelişmeler sonucu, insan vücudunun üç boyutlu görüntüleri, iki boyutlu görüntü dilimleri halinde elde edilmeye başlanmıştır. Üç boyutlu görüntüler sayesinde araştırmacılar, vücut yapılarını, şekilsel, ilişkisel ve fonksi yonel yönlerden daha iyi değerlendirebilirler. 3DVIE W isimli, OpenGL tabanlı görüntü işleme ve görüntüleme araç kutusu, MRI ve CT verilerini kullanarak insan doku larının görüntülenmesi için geliştirilmiştir. Üç boyutlu parçalama ve görüntüleme, OpenGL kütüphane fonksiyonları kullanılarak; temel görüntü işleme fonksiyonları ve Windows tabanlı grafiksel kullanıcı arayüzü ise Borland Object Windows 2.0 program lama dili ve Borland C++ Versiyon 4.5 derleyici kullanılarak geliştirilmiştir. Araç kutusu, MRI/CT görüntülerini iki boyutlu ve üç boyutlu olarak görüntüleyebilmekte, süzgeçleme, kenar iyileştirme ve histogram eşleme gibi temel görüntü işleme tekniklerini yerine getirebilmektedir. Değişik dokuların bölütlendirilmesi ve üç boyutlu olarak görüntülenmesi için ayrıca nokta başlangıçlı alan büyütme (SRG) algoritması dahil edilmiştir. Araç kutusu, biyomedikal görüntülerle ilgilenen kişilerin, başka fonksi yonlar ekleyerek, bu fonksiyonların incelenmesini ve görselleştirilmesini sağlayacak bir arayüz olarak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN OPEN GRAPHICS LIBRARY (OPENGL) BASED TOOLBOX FOR BIOMEDICAL IMAGE DISPLAY AND PROCESSING By the development of Computerized Tomography (CT) in the late 70's and Magnetic Resonance Imaging (MRI) at the beginning of 80's, three dimensional images of the human body were generated in terms of slices of 2-D images. The availability of 3-D images gives researchers a better morphological, relational, and functional as sessment of the anatomical structures. An Open Graphics Library (OpenGL) based image display and processing toolbox, called 3DVIEW, has been developed for the 3-D visualization of human tissues using the MRI/CT data. The 3-D rendering and visual ization are performed via the OpenGL library routines while the basic image processing routines and Windows based Graphics User Interface (GUI) are developed using the Borland Object Windows 2.0 programming language and Borland C++ Version 4.5 compiler. The toolbox is capable of displaying the MRI/CT images in 2-D and 3-D as well as performing basic image processing techniques such as filtering, edge enhance ment, and histogram watching. The Seeded Region Growing Algorithm (SRGA) is also included for the segmentation and 3-D visualization of different tissues. The toolbox is aimed to be an interface to which someone studying biomedical images can add other functions to perform his/her routine analysis and visualization.