The Effectiveness of UV radiation on airborne paeticles and microorganisms in the operation theater
Ameliyathanede ultraviyole ışınlarının hava ile taşınan partikül ve mikroorganizmalar üzerine etkisi
  1. Tez No: 112082
  2. Yazar: IŞIL TEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEKTA ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: UV radiation, airborne particles, airborne microorganisms, Sedimentation Method, Particle Counting Method
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
AMELİYATHANEDE ULTRA VİYOLE IŞINLARININ HAVA İLE TAŞINAN PARTİKÜL VE MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Bu projenin amacı ultraviyole (UV) ışınlarının, ameliyathane ortamında bulunan ve hava ile taşman partikül ve mikroorganizmalar üzerindeki etki alanını belirlemektir. Tüm ölçümler ameliyathanede hafta sonlan yapılmış ve 1 1 hafta tekrarlanmıştır. Ameliyathanenin genel temizliğinin ardından, referans ölçümler Sedimentasyon ve Partikül Ölçüm Metodlan ile yapılmıştır. Bir adet 30 W UV lamba gece boyunca 12 saat çalıştırılmıştır. Aynı süreç izlenerek ölçümler tekrar edilmiştir. Sedimentasyon Metodunda toplam 660 adet petri kutusu kullanılmıştır. Bunların yansında kok ve basil için Nutrient Agar ve diğer yansında da mantar için Sabouraud Agar bulunmaktadır. Ölçümler, 12' si yer ve 3'ü ameliyat masası olmak üzere toplam 15 farklı bölgeden alınmıştır. Partikül ölçümleri; 0,3 um, 0,5 (im, 0,7 um, 1 um, 5 um, 10 um boyutundaki partiküller için 310 Model LAS AIR II Aerosol Partide Counter kullanılarak, ISO 14644-1: 1999(E) Standardına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Ölçümler için 5 farklı bölge belirlenmiş ve her bölgeden 3 'er örnek alınmıştır. Tüm ölçümler % 45 nem oram ve 20 °C sıcaklıkta gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sedimantasyon Metodunun sonuçlan Wilcoxon Signed Rank testi ile analiz edilmiş ve kok için 15 bölgenin 8'i anlamlı azalma gösterirken, mantar için 15 bölgenin sadece Tinde anlamlı azalma görülmüştür. Partikül Ölçüm Metodunun sonuçlan ise paired sample t-testi ile analiz edilmiş ve 5 bölgenin sadece l'inde ve sadece 5 um boyutundaki partiküllerde anlamlı azalma görülmüştür. Anahtar Kelimeler : UV işim, hava ile taşınan partiküller, hava ile taşınan mikroorganizmalar, Sedimentasyon Metodu, Partikül Ölçüm Metodu.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTIVENESS OF UV RADIATION ON AIRBORNE PARTICLES AND MICROORGANISMS IN THE OPERATING THEATER ABSTRACT The aim of this project is to assess the field of action of Ultraviolet Radiation (UVR) on airborne particles and microorganisms in the operating theater. The study is conducted in the operating theater, with all measurements performed during the weekends and repeated for 1 1 weeks. Following the general cleansing of the room; reference measurements are performed with the Sedimentation and the Particle Counting Methods. A 30 W UV lamp is turned on during the night for 12 hours. After UV measurements are then done using the same procedure. For the Sedimentation Method a total of 660 petri dishes are used; half of them containing Nutrient Agar for coccus and Bacillus, and the other half Sabouraud Agar for fungi. The samples are taken from 15 different locations; 12 dishes are placed on the floor, and 3 of them on the operating table. Particle counting is performed according to ISO 14644-1: 1999(E) Standard by using 3 1 0 Model LASAIR II Aerosol Particle Counter, for the particle sizes: 0,3 urn, 0,5 um, 0,7 um, 1 urn, 5 jam, and 10 um, at 5 different locations and at each location 3 air samples are taken. All measurements are performed at 20 °C with 45 % relative humidity. Collected data are statistically analyzed: the results of the Sedimentation Method are tested with the Wilcoxon Signed Rank Test. For coccus, 8 of 15 locations showed significant decrease; where for fungi, only one of 15 locations showed significant decrease. The results of Particle Counting Method is tested by Paired Sample t test: only one of 5 locations showed significant decrease and only for the 5 jam particle size.