Harran Ovası pamuk ekim alanlarında sorun olan fener otu (physalis spp. )'nun ekonomik zarar eşiği ve kritik periyodunun saptanması
Determination of economic threshold level and critical period of groundcherry species (physalis spp. ) in cotton growing area in Harran Plain
  1. Tez No: 112345
  2. Yazar: BEKİR BÜKÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. F. NEZİHİ UYGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Physalis spp, Ekonomik Zarar Eşiği, Kritik Periyot, Cotton, Physalis spp, Economic Threshold Level, Critical Period. II TC YtKSlKÖCRETİM Kl/RUUJ ÛOKÜMAKTASYON MKRKKB
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz DOKTORA TEZİ HARRAN OVASI PAMUK EKİM ALANLARINDA SORUN OLAN FENER OTU (Physalis spp.)'NUN EKONOMİK ZARAR EŞİĞİ VE KRİTİK PERİYODUNUN SAPTANMASI BEKİR BÜKÜN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR Yıl: 2001, Sayfa: 110 Jüri :Prof. Dr. Ahmet ÇINAR :Prof. Dr. Abuzer YÜCEL :Yrd. Doç. Dr. Sibel UYGUR :Yrd. Doç. Dr. Özhan BOZ Çalışmada Harran Ovası pamuk ekim alanlarında yapılan surveyler sonucunda Türkiye Florasında daha önce kayıtlı olmayan yeni bir tür, Physalis philadelphica var. immaculata Waterfall bulunmuştur. Ayrıca P. angulata'nın Rastlama Sıklığı % 95.92, P. philadelphica var.immaculata'nın Rastlama Sıklığı ise % 57.14 olarak saptanmıştır. Yapılan çimlendirme denemelerinde, her iki türün minimum çimlenme sıcaklığı 15 °C, optimum çimlenme sıcaklığı 30 °C ve maksimum çimlenme sıcaklığı, da 40 °C olarak belirlenmiştir. Gölgeleme çalışmaları sonucu, bitkilerin % 80'in üzerindeki gölgelemelerde yaşayamadıkları saptanmıştır. Ekonomik zarar eşiği 2000 yılı birim fiyatlarıyla, kullanılan herbisite bağlı olarak, 0.317 ile 0.380 adet/m2 olarak saptanmıştır. Ayrıca Physalis türlerinin en uygun mücadele zamanı (kritik periyot), çıkıştan itibaren birinci haftanın başlangıcı ile sekizinci haftanın ortasına kadar olan süre olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF ECONOMIC THRESHOLD LEVEL AND CRITICAL PERIOD OF GROUNDCHERRY SPECIES (Physalis spp.) IN COTTON GROWING AREA IN HARRAN PLAIN BEKİR BUKUN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR Year: 2001, Pages: 110 Jury :Prof. Dr. Ahmet ÇINAR :Prof. Dr. Abuzer YÜCEL :Assist. Prof. Dr. Sibel UYGUR : Assist. Prof. Dr. Özhan BOZ In this study a new species which has not been recorded for the flora of Turkey, Physalis philadelphica Lam. var. immaculata Waterfall, was found in cotton growing area in Harran plain. In the surveys which were performed during the study, frequency of P. angulata and P. philadelphica var. immaculata were found as 95.92 % and 57.14 %, respectively. Besides, the minimum, maximum and optimum germination temperature were determined as 15, 40 and 30 °C at the end of germination experiment of both species. The result of shading trial revealed that plants were not survived above 80 % of shading conditions. Economic threshold level with price of 2000 were changed between 0.317 number/m2 and 0.380 according to the used kind of herbicides. Also, critical period of Physalis species was determined as the beginning of 1st week from middle of 8th week after emergence of cotton.