Dokunmuş tekstil ürünlerinde performans belirleme ve iyileştirme yöntemlerinin değerlendirilmesi
The Evaluation of performance designation and the improvement methods in woven textile products
  1. Tez No: 112371
  2. Yazar: SANİYE ÇİĞDEM ŞENKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TUĞRUL OĞUZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dokunmuş kumaş, performans belirleme, test yöntemleri, objektif ve sübjektif ölçüm sistemleri, deformasyon ölçüm yöntemleri VIII, Woven fabric, performance designation, test methods, objective and subjective measurement systems, deformation measurement methods IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Dokunmuş Tekstil Ürünlerinde Performans Belirleme ve İyileştirme Yöntemlerinin Değerlendirilmesi S. Çiğdem ŞENKAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA Yıl: 2001, Sayfa:169 Jüri : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELÎK Tekstil mamulleri üretiminde eğilim, daha kalitelisini ve daha amaca uygun olanını üretme doğrultusundadır. Bir kumaşın fiziksel ve mekanik özellikleri, konfor ve estetiği yani kaliteyi belirleyici rol oynamaktadır. Dolayısıyla kalite tespitine uygun özelliğin ölçülebilen veya sayısal olarak verilebilen değerler olması gerekmektedir. Bu nedenle kumaşların fiziksel ve mekanik özellikleri ile duyusal özellikleri (yumuşaklık/sertlik, dökümlülük, tutum v.b.) ve giysi üretim performansı arasındaki ilişkiler belirlenmeli ve objektif olarak ölçülebilmelidir. Bu amaçla çalışmada öncelikle standartlara bağlı çeşitli test yöntemleri, karşılaştırılarak, detaylı olarak anlatılmıştır. Yapılan çalışmalardan sonra Marks&Spencer, Burton ve TSE test yöntemleri seçilerek bu yöntemlere ait olan ve işletmelerde en fazla uygulanan sanfor, kopma, pilling, aşınma, yırtılma ve dikiş açılması standartlarının işlem talimatları yöntem farklılıklarının görülebilmesi açısından ayn ayrı anlatılmıştır. Dört değişik konstrüksiyondaki kumaşa, üç yöntemin test standartları uygulanmış, karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS The Evaluation of Performance Designation and the Improvement Methods in Woven Textile Products S. Çiğdem ŞENKAL DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA Year: 2001, Pages: 169 Jury : Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİK The tendency in the production of textile products is in the direction of the production of products of better quality which are more appropriate for the existing goals. The physical and mechanical features of a fabric determine a designating role for its comfort, aesthetics and quality. Thus, the characteristics suitable for the determination of quality should be values that are measurable and values that can be numerically given. Therefore, the relationships between the physical and mechanical features of the fabrics and the sensorial features (softness/hardness, well fitting feature, conduct etc) as well as the relationship between the cloth production performance should be designated and should be able to be measured in an objective manner. First of all various test methods have been explained in detail and on a comparative basis while the aim is so. Following the work performed, the test methods of Marks&Spencer, Burton and TSE (Turkish Standards Institute) have been selected and the most commonly observed washing stability, breaking, pilling, abrasion, tear and the instructions of proces have been separately explained in order to allow for the observation of differences in methods for treatment instructions. The test standards of three methods have been implemented for the fabric in four different constructions and comparisons have been made.