Elastan içeren dokuma tekstil ürünlerinde performans belirleme ve iyileştirme yöntemlerinin değerlendirilmesi
The valuation of performance designation and the improvement methods in elastane contening woven textile products
- Tez No: 135536
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL OĞULATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastan, performans belirleme, test yöntemleri, dokunmuş kumaş, elastanlı kumaş prosesleri rv, Elastane, performans designation, test methods, woven fabrics, elastane contented fabric processes
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELASTAN İÇEREN DOKUMA TEKSTİL ÜRÜNLERİNDE PERFORMANS BELİRLEME VE İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Deniz BAYKUŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDSİLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA YıI:2003,Sayfa:218 Jüri : Prof.Dr.R.Tuğrul OĞULATA : Doç.Dr.Osman BABAARSLAN : Doç.Dr.Rızvan EROL Kullanımı gün geçtikçe artan elastan içerikli tekstil mamulleri üretiminde eğilim, kaliteli ve daha amaca uygun olanı üretme doğrultusunda olmaktadır. Elastan içeren kumaş elde etmek içinde konstrüksiyon ve proseslerin uygun seçilmesi oldukça önemlidir. Elastan elyaf, kimyasal ve fiziksel olarak çok iyi özelliklere sahiptir. Eğer elastan elyaf özellikleri ve karışım elyaf özellikleri bilinir ve bu özelliklere uygun işlemlerden geçirilirse, kaliteli ve amaca uygun üretim yapılmış olunur. Kazandırılan bu özellikler Du Pont, Marks&Spencer ve benzeri metodlarla tespit edilip standartlara uygunluğu onaylandığında pahalı olmasına rağmen kumaşın sahip olduğu özelliklerden dolayı tercih edilen ürün olacaktır. Bu amaçla çalışmada özellikleri ve prosesleri değiştirilerek üretilen kumaşların testleri yapılmıştır. Elde edilen verilerin karşılaştırılmaları yapılarak, uygulanan proseslerin olumlu ve olumsuz yanlan irdelenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS THE EVALUATION OF PERFORMANCE DESIGNETION AND THE IMPROVEMENT METHODS IN ELASTANE CONTENTNG WOVEN TEXTILE PRODUCTS Deniz BAYKUŞ DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLTED SCTENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA Year:2003,Pages:218 Jury : Prof.Dr.R.Tuğrul O?ULATA : Asist ProfOsman BABAARSLAN : Asist Prof. Rızvan EROL As the elastane contaning textile products take part in our daily lives in an increasing quantity, the aim goes for quality and confirmation for use. Choosing a proper construction method and process is very important for the production of elastane contaning fabric. Elastane fibre has very good chemicel and physical properties. If the elastane fibre and blended fibre properties are known and all the processes are performed accordingly the production will be in better quality. As the properties gained are tested and confirmed by well known methods such as Du Pont, Marks&Spencer though the product will be more preferred because of the properties of the fabric. Because of this idea, in this study with different processes and changed properties some tests are done on fabrics. By compaision of the test results positive and negative results of the processes are determined.