Kilikya bölgesi antik Anavarza kentinin yapı ve taş eserlerinin malzeme tespiti ile petrografik incelenmesi
The Petrographic study of the buildings and stone artifacts of the ancient Anavarza of Cilicia region
  1. Tez No: 112412
  2. Yazar: ADEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Kilikya, Anavarza, Petrography, Stone
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ KİLİKYA BÖLGESİ ANTİK ANAVARZA KENTİNİN YAPI VE TAŞ ESERLERİNİN MALZEME TESPİTİ İLE PETROGRAFİK İNCELEMESİ ADEM YILDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Fikret İŞLER Yıl : 2001, Sayfa : 80 Jüri : Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Selim KAPUR Prof. Dr. Servet YAMAN Anavarza, Kilikya bölgesinin ticaret kavşağında olmasıyla birlikte uygun bir coğrafik konuma sahip olması sonucunda yapısal yönden önemli gelişmeler yaşamış bir kenttir. Söz konusu yapıların inşaasında bölgesel kayaç materyalleriyle birlikte içerisinde Mısır'ında bulunduğu değişik bölgelerden başka kayaç materyallerin de getirildiği saptanmıştır. Bu saptamalar mikromorfolojik çalışmalar sonucu elde edilmiştir. Yapılarda kullanılan yerel ve ithal malzeme çeşitliliği bölgenin tarihi kaynaklarda sözü edildiği gibi yoğun bir ticaret noktası olduğu görüşünü desteklemiştir. Ayrıca söz konusu malzemeler doğa dostu olması nedeniyle günümüz uygulamalarına önemli bir örnek oluşturmaktadır. Buna karşın günümüz Anavarzası yıllardır hazır bekleyen koruma ve kazı programının etkin hale getirilememesi nedeniyle hak ettiği ilgiden uzak kalmıştır. Anahtar Kelimeler : Kilikya, Anavarza, Petrografi, Taş
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE PETROGRAPHIC STUDY OF THE BUILDINGS AND STONE ARTIFACTS OF THE ANCIENT ANAVARZA OF CILICIA REGION ADEM YILDIZ DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Fikret İŞLER Year : 2001, Pages : 80 Jury : Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Selim KAPUR Prof. Dr. Servet YAMAN Since Anavarza is on the crossroads of Cilicia and suitable geographic state the construction engineering was enhanced. Along with local parent materials, the use of imported various naterials even from Egypt were also determined. These determinations were done via micromorphological studies. The richness of building material in Anavarza supported the ancient suggestions of its being a trade center. Moreover, the use of environmental friendly materials will be an important example for present application. However, the lack of conservation and excavation studies prevented Anavarza to be an important cultural and research site.