Ovalık Kilikya Bölgesi Kiliseleri (Geç Antik Çağdan Ortaçağ sonuna kadar)
Cilicia Pedias Region Churches (As of late Antiquity Until the end of The Medieval)
- Tez No: 422403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KUNDURACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bizans, Kilikia, Ovalık Kilikya, Kilise, Byzantine, Cilicia, Cilicia Pedias, Church
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
Kilikya Bölgesi Jeolojik yapısına bağlı olarak Dağlık Kilikia (Trakheia) ve Ovalık Kilikia (Pedias) olarak ikiye ayrılır. Ovalık Kilikia Soloi-Pompeipolis'den başlayıp doğuda Aleksandreia Kat Isson (İskenderun'a) kadar olan verimli bölgeyi içerir. Tezin çalışma alanını oluşturan Ovalık Kilikya bölgesi Tarsus sınırlarından başlayıp, İskenderun'a kadar uzanmaktadır. Hazırlamış olduğumuz Yüksek lisans tez çalışmamızda, Kilikya bölgesi sınırları içinde yer alan“Ovalık Kilikya Bölgesi Kiliseleri (Geç Antik Çağdan Ortaçağ Sonuna Kadar)”isimlidir. Bu çalışmada Ovalık Kilikya sınırları içinde yer alan kiliselerden günümüze ulaşabilmiş on dokuz adet kilise incelenmiştir. Bu mimari örnekler tespit edilerek toplu bir şekilde ele alınmıştır. Duvar yapılarından oluşan eserlerde, tek nefli, bazilikal, serbest haç plan uygulanmıştır. Örneklerin bazılarında kabartma ve kazıma ve mozaik, fresko, tekniğinde yapılmış zengin süsleme programları görülmektedir. Yapılan süslemelerde başta haç motifi çeşitleri, hayvan figürleri, bitkisel ve geometrik süslemeler kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında ele alınan on dokuz örnek bölgenin zengin Hıristiyan mimarisini gözler önüne sermekle beraber, genel Bizans mimarisi içinde bölgenin önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cilicia Region was divided into two by the Geological structure as; Cilicia Trachaea (mountainous), and Cilicia Pedias (bottom land). Cilicia Pedias included the fertile land from Soloi-Pompeipolis to Aleksandreia Kat Isson (Alexandretta) in the east. Cilicia Pedias, which is the research topic of the present thesis included the land from Tarsus border to Alexandretta. The present Master's Thesis is entitled“Cilicia Pedias Region Churches (as of late antiquity until the end of the medieval)”which were located in Cilicia region. The present research studied nineteen extant churches located in the Cilicia Pedias region. These architectural structures were detected and studied processionally. Single nave, basilica, free cross plan was implemented on the wall structures. Rich decoration forms created with mosaic, mural, embossing, and plowing techniques can be observed in some of the structures. Primarily cross motifs, animal figures, botanical and geometrical motifs were used in decorations. Nineteen churches studied within the context of the present research not only present the rich Christian architecture, but also show that the region has an important place in the Byzantine architecture.