Anazarbos Zafer Takı'nın taş analizi ve petrografisi
Stone analysis and petrography of Anazarbos Gate
- Tez No: 606262
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET FATİH GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Anavarza, Anazarbos, Anazarbus Kapı, Tak, Taş, Granülometri, Petrografi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Anazarbos Antik Kenti, Ovalık Kilikya Bölgesi'nin Anadolu ve Mezopotamya'yı bağlar nitelikte olan stratejik konumu ve önemi sebebi ile ve MS 408 yılında Kilikya Pedias'ın başkentliğini yapmış olması ve Roma İmparatorluğu'nun Doğu Akdeniz'deki en önemli ordugah merkezlerinden biri olması sebebi ile yapısal yönden önemli gelişmeler yaşayan bir kenttir. Söz konusu kentte yer alan ve görkemi ile Anadolu'nun sayılı Anıtsal Kent Kapılarından biri olma özelliğine sahip olan ve UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'nde kendine yer edinen kentte bulunan Zafer Takının, bünyesindeki kimyasal bozulmalar dışında, iklimsel ve beşeri her türlü dış etkiye açık olduğu görülmüştür. Bu etkiler ile yapı malzemesi olarak kullanılan ve bölgesel kayaç olan kireç taşında görülen bozulmalar tespit edilmiştir. Yapıda yapılacak her türlü koruma ve onarım çalışmalarının sağlıklı ilerleyebilmesi için yerinde ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu çalışmalar sonucunda, arkeometrik incelemelerle yapı malzemelerinin özellikleri belirlenmiş ve sorunların giderilmesine yönelik çözümler önerilmiştir. Anazarbos Antik Kenti Zafer Takı'nda ( Güney Kapı/ Ala Kapı) yapılacak her türlü arkeolojik ya da koruma- onarım çalışmaları ile kent hak etmiş olduğu değeri ve önemi yeniden kazanacak, bununla birlikte Anadolu ve dünya arkeolojisine önemli katkılar saylayacaktır.
Özet (Çeviri)
Anazarbos Ancient City, due to the strategic location and importance of the Ovalık Cilicia (Kilikia Pedias) Region that connecting Anatolia, Mesopotamia, and Kilicia Pedias was the capital at the 5rd century AD. The city is experiencing significant structural improvements. Also, there is a gate in the city, which is one of the few monumental city gates in Anatolia with its splendor and which has taken its place in the UNESCO Temporary World Heritage List. Apart from the chemical deterioration of the monumental gate, It is found to be open to all kinds of external and climatic effects With these effects the deterioration of limestone which is used as a building material and which is regional rock has been determined. As a result of these studies carried out on-site and in the laboratory, The attributes of the building materials were determined by the archaeometry investigations and solutions were proposed for the elimination of the problems. Any kind of archaeological or conservation-restoration work at the Anazarbos Ancient City Gate (South Gate / Ala Kapı) will regain the value and importance it deserves and will also count important contributions to the archeology of Anatolia and the world. Keyword: Anavarza, Anazarbos, Anazarbus Gate, Stone, Granulometry, Petrography,