Kalite çalışması yürüten işletmeler için içsel kıyaslama modeli ve uygulaması
A Study and implementation of internal benchmarking for the firm doing quality work
- Tez No: 112414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA H. YÜREĞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyaslama, Toplam Kalite Yönetimi, öz Değerlendirme, Benchmarking, Mükemmellik Modeli I, Benchmarking, Total Quality Management, Self-Assesment, EFQM Model II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KALİTE ÇALIŞMASI YÜRÜTEN İŞLETMELER İÇİN İÇSEL KIYASLAMA MODELİ VE UYGULAMASI ALİ TUĞRUL TÜRE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREGİR Yıl: 2001, Sayfa: 119 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREGİR Doç. Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç. Dr. Arzu GÜÇRAY Günümüzde, teknolojilerin gelişmesi ile birlikte pazarlar değişmekte ve rekabet avantajı ortaya çıkmaktadır. Sanayi kuruluşları pazarlarda etkin olabilmeleri için Toplam Kalite Yönetimi, Tasarım Deneyleri, Tam Zamanında Üretim, Kıyaslama vb. teknikleri kullanmaktadırlar. Kıyaslamada, özellikle üretim sektörlerinin performansları ile ilgili hedefler konmaktadır. Kuruluşlar kendi hedeflerini belirlemek için başarılı kuruluşların hedeflerini baz almışlardır. Bu çalışmanın konusu olan kıyaslama, ürün ve hizmet sektörleri ile ilgili bir iyileştirme faaliyeti olup, iyi bir gelişme aracıdır. Çünkü, faaliyetlerin karşılaştırılabilmeleri için, bir temel oluşturmaktadır. Kıyaslamanın doğru yapılabilmesi için özellikle de, üretim yapan kuruluşlarda kullanılacak performans göstergelerinin çok dikkatli seçilmesi gerekir. Çalışmada yeralan içsel kıyaslama ise işletmenin belli bir kısmında var olan iş süreçlerinin aynı işletmenin diğer kısımlarındaki iş süreçleri ile karşılaştırılmasıdır ve en iyinin baz alınarak diğer süreçlerin buna göre iyileştirilmesidir. Araştırma, ISO 9000 sertifikasyon faaliyetlerini tamamlamış, Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarına henüz başlamış bir kuruluşta gerçekleştirilmiştir. Öncelikle bütün bölümler incelenmiş, Bu çalışmada örnek olabilmesi için en iyi olan iki adet bölüm pilot çalışma olarak ele alınmıştır. Bu bölümlerde çalışanların katıldığı kıyaslama ekibi oluşturulmuş, eğitimleri verilerek bilinçlendirilmiştir. Mevcut iş süreçleri incelenerek yeniden oluşturulmuş, Kritik Başarı Faktörleri belirlenmiş, yüzyüze görüşme ve anket yolu ile bilgi toplanmıştır. Kalder'in“Mükemmellik Modeli”baz alınarak oluşturulan 6 ana değerlendirme kriterlerinden oluşan kıyaslama tablosunda işletmenin pazarlama ve satınalma müdürlükleri kıyaslanmıştır. Anketlerden, yüzyüze görüşmelerden ve incelenen belgelerden edinilen bilgiler ile gerçekleştirilen sıralamaya göre pazarlama müdürlüğü kıyaslamada daha başarılı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY AND IMPLEMENTATION OF INTERNAL BENCHMARKING FOR THE FIRM DOING QUALITY WORK ALİ TU?RUL TÜRE DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREGİR Year: 2001, Pages: 119 Jury : Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREGİR Doç. Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç. Dr. Arzu GÜÇRAY In today's world, the speedy advance in technology has resulted in major changes in markets, this brought out big advantages in competitiveness. In order to be effective in these competitive markets, industrial companies are using several methods such as Total Quality Management (TQM), Taquchi Techniques, Just In Time (JIT), Benchmarking and other cost reduction methods. Benchmarking is the improvement tool, for both industry and service companies which enables companies to compare their performances by the highly successful examples. Furthermore benchmarking forms basis for comparison of activities. In order to get correct results from benchmarking, the performance indicators must be chosen correctly. The topic of research is benchmarking which can be Used for both industry and service companies as an improvement tool, which enables companies to compare their performances by the highly successful examples. Furthermore benchmarking forms basis for comparison of activities. In order to get correct results from benchmarking, the performance indicators must be chosen correctly. Internal benchmarking is the comparasion of some processes with each other in the company. The aim of this work is to set up performance values. The company selected for this on is already implementing ISO 9001 Quality Assurance System and started Total Quality Management journey. There fore, the research is aimed to see how benchmarking can be applied to a such company. In this work firstly, all departments in the company were assessed, two of those departments were chosen as pilot. Then the teams were formed and all the staff were trained about benchmarking techniques. In those departments the current practices were analysed and reviewed. Then those practices newly set-up. The critical factors were defined. The data is gatered by interviewing face to face and through questonaire. The kalder's“Excellence Model”is taken as a base. The six assessment criterias shown in the table for markting departments for comparision. It is seen that from benchmarking, the result obtained both from interviewing and questionare, the marketing department seems to be more successful.