Evsel atıksulardan azot bileşiklerinin giderilmesi
Nitrogen compounds removal from municipal wastewaters
- Tez No: 112419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA SELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nitrification, Denitrification, Activated Sludge Process, Upflow Anaerobic Filter
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
öz YÜKSEK LÎSANS TEZİ EVSEL ATIKSULARDAN AZOT BİLEŞİKLERİNİN GİDERİLMESİ EDA ÖZGÜDEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLÎM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Zeliha SELEK Yıl: 2001, Sayfa 135 Jüri : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER : Doç. Dr. Ilyas DEHRİ : Yrd. Doç. Dr. Zeliha SELEK Bu çalışmada, seri bağlı, model nitrifikasyon ve denitrifikasyon prosesinde, evsel atıksulardan azot giderimi araştırılmıştır. Bu amaçla, nitrifikasyonu gerçekleştirmek için uzun havalandırmalı aktif çamur prosesi; denitrifikasyonu gerçekleştirmek için ise yukarı akışlı anaerobik filtre kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar, zayıf ve sert evsel atıksuyu temsil eden iki farklı organik yükte (0,022 Kg.TKN/m3.gün ve 0,09 Kg.TKN/m3.gün) ve artan MLSS konsantrasyonlarında (MLSS=3000, 4000 ve 5000 mg/L) gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonunda; nitrifikasyon prosesinde %88 ile %100 NH}_N, %86 ile %100 TKN ve %80 ile %97 KOİ giderme verimleri elde edilmiştir. Nitrifikasyon prosesi çıkış atıksuyuyla beslenen denitrifikasyon prosesinde ise %90 ile %95 NO3 ve %51 ile %59 KOİ giderme verimleri elde edilmiştir. Bu seri nitrifikasyon ve denitrifikasyon prosesi veriminin MLSS konsantrasyonlarının arttırılmasından etkilenmediği ancak organik yükün arttırılmasıyla sistem veriminin azaldığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler Nitrifikasyon, Denitrifikasyon, Aktif Çamur Prosesi, Yukarı Akışlı Anaerobik Filtre.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (M.Sc. THESIS) NITROGEN COMPOUNDS REMOVAL FROM MUNICIPAL WASTEWATER EDA ÖZGÜDEN DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Zeliha SELEK Yıl: 2001, Sayfa 135 Jüri : Prof. Ahmet YÜCEER : Asst. Prof. Ilyas DEHRÎ : Asst. Prof. Zeliha SELEK In this research, nitrogen removal from municipal wastewater with serial connected model nitrification-denitrification process was examined. For this purpose, extended activated sludge process for nitrification and upflow anaerobic filter for denitrification were used. Experiments were carried out under various organic loading which represent weak and strong municipal wastewater (0,022 Kg.TKN/m3.day and 0,09 Kg.TKN/m3.day) and various MLSS conditions ( MLSS=3000, 4000 and 5000 mg/L). It was found that under nitrification conditions between %88 and %100 NH4_N removal, %86 and %100 TKN removal, %80 and %97 KOI removal were obtained. For denitrification process between %90 and %95 NO3 removal, %51 and %59 KOI removal were obtained. It was also observed increased MLSS concentration did not affect the removal efficiencies. But under high organic load conditions removal efficiency of the system was decreased.