Yapı üretiminde maliyet muhasebesi ve vergilendirme uygulamalarının değerlendirilmesi
The Accounting costs of construction and tax evaluation
  1. Tez No: 112420
  2. Yazar: M. SALİH İNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMİN ÖÇAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat, Vergi, İnşaat muhasebesi, Maliyet, Construction, Tax, Construction Accounting, Cost
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YAPI ÜRETİMİNDE MALİYET MUHASEBESİ VE VERGİLENDİRME UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ M. SALİH İNCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ESTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Yıl: 2001, Sayfa: 137 Jüri : Doç. Dr. M. Emin ÖCAL : Doç. Dr. Mustafa LAMAN : Yrd. Doç Dr.Seren AKAVCI İnsanlık tarihi kadar eski olan inşaat işleri, önemli bir sektör dalını oluşturmaktadır. Bu temel endüstri dalı, son yıllarda tüm dünya ülkelerinin ekonomilerinde itici bir güç, diğer sektörlere sağladığı katkılar nedeniyle önemli bir sektör olma özelliğini sürdürmektedir. Bununla birlikte inşaat işlerinde sürenin bir yılı aşması maliyetlerin birikmesine neden olmasından dolayı bu özelliğiyle de inşaat işletmeleri diğer sanayi işletmelerinden ayrılmaktadır. Bu çalışmada, yapı üretiminde maliyetlerin doğru tespit edilebilmesi için, inşaat faaliyetlerinde uygulanan mevcut muhasebeleştirme yöntemleri üzerinde durularak, inşaat maliyetlerinin maliyet muhasebesi sistemiyle uyumlaştırılması, vergilendirme esaslarının ve sorunlarının irdelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümü; İnşaat işletmeleri ile ilgili genel bilgi olarak inşaat ve imalat kavramı, inşaat çeşitleri, inşaat taahhütlerinde izlenen süreç ve yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde teminat kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde; İnşaat işletmelerinde muhasebe ve maliyet hesaplan, defter düzeni, maliyet hesabı modelleri, tekdüzen muhasebe sistemine göre kullanılan maliyet hesaplan, inşaat maliyet öğeleri ve inşaat taahhüt işlerinde karın ölçümü konusu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise; yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde özel vergileme, beyanname verilmesi, vergi kesintisi, hakedişlerden kesilen vergilerin mahsubu ve iadesi, işin zararla sonuçlanması halinde kesilen vergilerin durumu ve son olarak da özel inşaatlardaki vergiler ele alınmaktadır. Bulgular bölümünde ise; yapı üretiminde maliyet muhasebesi sisteminin kurulması, teklif ile ilgili çalışmaların yapılması ve maliyet öğelerinin tahmini ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE ACCOUNTING COSTS OF CONSTRUCTION AND TAX EVALUATION M. SALİH İNCİ DEPARTMET OF CIVIL ENGINEERING UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Jury : Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Doç. Mustafa LAMAN Yrd. Doç Dr.Seren AKAVCI Consturction is as old as human history. It is an important sector. This basic industrial branch became a strong economical power. Also, it has become a special sector by helping other sectors. If a piece of construction takes more than a year to finish, the cost of that property rises. This causes the construction sector to be seperated. From other industrial sectors. İn this study, to establish the cost of the production of structure, the compatibility costs of construction to the accountancy cost system by applying the accountancy methods on the construction activities, the inspection of tax basis and problems is aimed. This general knowledge of the construction sector and construction duration undertaking, the timing of the construction and the gaurantee and understanding of repair work, is explained in the first part of this study. The accounting of the cost in the construction sectors, bookkeeping, models of accounting, the cost of accounting according to the system, the construction cost elements, the profit margin of the costruction to be undertaken is explained in the second part of mis study. The special taxation of the construction and preparation in times, declaration of proof, taxation cuts, tax deduction of earnings, tax returns, loss of earnings taxation, the taxation of special construction areas are explained in third part of study. The cost of the bookkeeping system in construction work, about the proposition of the work to be done, and the element of the proposition work is explained in the findings section.