Tufanbeyli linyitlerinin termik santral kazanlarında kazan kirletme ve cüruf oluşturma eğilimlerinin incelenmesi
Slagging and fouling characteristics of Tufanbeyli lignites
  1. Tez No: 112430
  2. Yazar: HARUN SERTKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUPHİ URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Tufanbeyli, Linyit, Kazan kirliliği, Cüruflaşma, Tufanbeyli, Lignite, Fouling, Slagging K5> ii.*a&5£ «jf:
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TUFANBEYLI LİNYİTLERİNİN TERMİK SANTRAL KAZANLARINDA CÜRUF OLUŞTURMA VE KİRLETME EĞİLİMLERİNİN İNCELENMESİ Harun SERTKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yard. Doç. Dr. Suphi URAL Yıl: 2001, Sayfa: 45 Jüri Prof. Dr. Mesut ANIL Yard. Doç. Dr. Suphi URAL Yard. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Kömürün kullanımının iyileştirilebilmesi için külünün bileşimi ve erime özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi gerekmektedir. Bu bilgiler yakıcıların tasarımı, işletilmesi ve kömürlerin optimum harmanlanabilmesi amacıyla kullanılabilirler. Bu çalışmada Tufanbeyli linyit sahasından MTA Genel Müdürlüğü tarafından alınmış olan linyit numunelerinin küllerine ilişkin kimyasal analizler sonuçları kullanılmıştır. Kazan kirletme ve cüruf oluşturma özelliklerinin tahmini amacına yönelik olarak, değişik araştırmacılar tarafından geliştirilen yöntemler kullanılarak Tufanbeyli linyitlerinin kazan kirletme potansiyelleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SLAGGING AND FOULING CHARACTERISTICS OF TUFANBEYLI LIGNITES Harun SERTKAYA DEPARTMENT OF.MINING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yard. Doç. Dr. Suphi URAL Year: 2001, Pages: 45 Jury : Prof. Dr. Mesut ANTX : Assist. Prof. Dr. Suphi URAL. : Assist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZ To get the lignite more usable we need detailed information about ash compositions and details. The empirical parameters created to determine potential slagging and fouling tendency of coal ash are used for Tufanbeyli lignites. The results of ash analysis, obtained from MTA General Directorate, are used to predict potential slagging and fouling tendency of Tufanbeyli lignites.