Reaktif ve dispers boyalarla boyalı malzemelerin renk haslıklarının iyileştirilmesi için yapılabilecek işlemlerin incelenmesi
The Investigation to improve of the fastness of materials which is dyed with dispers and reactive dyestuffs
  1. Tez No: 112429
  2. Yazar: NURETTİN YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN, PROF. DR. TUĞRUL OĞULATA, PROF. DR. OSMAN BABAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reactive dyestuff, disperse dyestuff, fastness
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ REAKTİF VE DİSPERS BOYALARLA BOYALI MALZEMELERİN RENK HASLIKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN YAPILABİLECEK İŞLEMLERİN İNCELENMESİ NURETTİN YUMUŞAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Selahattin SERİN Yd :2001, Sayfa 60 Jüri : Prof. Dr. Selahattin SERİN : Prof. Dr. Tuğrul OĞULATA : Doç.Dr. Osman BABAARSLAN Türkiye'nin boyarmadde ihtiyacı 20000 ton/yıl civarında olup bunun önemli bir kısmım reaktif ve dispers boyarmaddeler oluşturmaktadır. Bu tür boyarmaddeler ithal ve pahalı olduklarından Türkiye'nin milyonlarca dolar döviz çıktısı olmaktadır. Bu alanda yapılabilecek her türlü katkı Türkiye'nin uluslar arası piyasalarda rekabet edebilme şansım artıracaktır. Bu çalışmada polyester elyafını boyamada kullanılan dispers boya ve selüloz elyafını boyamada kullanılan reaktif boyanın, boyama öncesi ve boyama sonrası bazı kimyasal maddelerle ve bazı proseslerle yıkama, yaş ve kuru sürtme, ışık, alkali dayanım gibi haslıkların bir veya birkaçının iyileştirilmesine çalışılmıştır. Bunun için polyester elyafı ve selüloz elyafı ayrı ayrı boyanıp haslıkları kontrol edilmiş ve bunlar bazı işlemlerden sonra haslıklarının artıp artmadığının mukayesesi yapılmıştır. Anahtar kelimeler : Reaktif boya, Dispers boya, Haslık
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INVESTIGATION TO IMPROVE OF THE FASTNESS OF MATERIALS WHICH IS DYED WITH DISPERS AND REACTIVE DYESTUFFS NURETTİN YUMUŞAK DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Selahattin SERİN Year : 2001, Pages: 60 Jury : Prof. Dr. Selahattin SERİN : Prof. Dr. Tuğrul O?ULATA : Assoc. Prof. Dr. Osman BABAARSLAN The needs of dyestuff is about 20000 ton/year in Turkey. Most of these dyestuff are reactive and disperse dyestuff. Since like these dyestuff are import and expensive, Turkey spends a lot of foreign exchange for these products. Any developing with these dyestuff that can be done, will be increased the chance of competition of Turkey. In this study, we try to develop some fastness properties which is dyed disperse and reactive dyestuffs. First of all, the material will be dyed with disperse or reactive dyestuff and will be tested fastness properties. And then, same material will be dyed again with some chemicals which can be develop fastness properties. These results will be compared at the end of the experiment.