Adana ili Tufanbeyli ilçesi Hanyeri Köyü merasında verim ve botanik kompozisyonun saptanması üzerine bir araştırma
Research on the hay yield and botanical composition of a range in Hanyeri Village, Tufanbeyli-Adana
  1. Tez No: 112503
  2. Yazar: SELAHATTİN ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Range, Aspect, Botanical Composition, Hay yield, Crude Protein Ratio n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA İLİ TUFANBEYLİ İLÇESİ HANYERİ KÖYÜ MERASINDA VERİM VE BOTANİK KOMPOZİSYONUN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTDIMA SELAHATTIN ÇINAR Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Yıl : 2001, Sayfa : 70 Jüri : Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU : ProfDr. Tuncay TÜKEL : Yrd.Doç.Dr. Necattin TÜRKMEN Bu araştırma, Adana ili, Tufanbeyli ilçesi, Hanyeri köyünde doğal bir meranın dört farklı yöneyinin botanik kompozisyon ve verim açısından birbirleriyle karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçları; meranın % 78.5'inin bitki ile kaplı olduğunu, kaplama alanına göre botanik kompozisyonun % 23.2'sini buğdaygil, % 26.8'ini baklagiller ve % 50.0'ını diğer familya bitkilerinin oluşturduğunu, baklagil ve buğdaygillerin en fazla tabanda (%33.8 ve % 35.6) olduğunu, diğer familya bitkilerinin en fazla kuzeydoğu (%65.2) yöneyinde olduğunu göstermiştir. Merada en yaygın türlerin Hordeum bulbosum (% 42.1), Bromus tomentellus (% 32.3), Galium verum(% 22.9), Trifolium rytidosemium (% 19.2), Trifolium caucasicum (% 19.0) ve Astragalus sp. (% 18.3) olduğu ortaya çıkmıştır. Yöneyler arasında en yüksek benzerlik katsayısının 0. 613 ile Güneydoğu yöneyi ile Kuzey yöneyi arasında olduğu, taban ile diğer mera kesimleri arasındaki benzerlik katsayılarının ise düşük olduğu saptanmıştır. Kuru ot verimi, mera yöneylerine bağlı olarak 123.2 kg/da ile 207.7 kg/da arasında değişti ve mera yöneylerinin kuru ot verimi açısından istatistiksel olarak önemli bir farlılık göstermediği saptanmıştır. Meranın otlatma kapasitesi 268 BBHB olarak hesaplanmıştır. Ağırlığa göre botanik kompozisyonun % 26,2'sını buğdaygiller, % 15,3 'ünü baklagiller, % 58,5'inin diğer familya bitkilerinin oluşturduğu, ağırlığa göre botanik kompozisyon oranı içerisinde tabanda buğdaygillerin (% 49.5), diğer yöneylerde ise diğer familya bitkilerinin oranlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Mera yöneyleri kuru otta ham protein oram açısından istatistiksel olarak önemli bir farlılık göstermemiş ve kuru otta ham protein oranı, mera yöneylerine bağlı olarak % 1 1.7 ile % 12.3 arasında değişmiştir.. Ham protein verimi, mera yöneylerine bağlı olarak 14.2 kg/da ile 22.7 kg/da arasında değişmiş ve mera yöneylerinin bu açıdan istatistiksel olarak önemli bir farlılık göstermediği ortaya çıkmıştır. İncelenen merada 19 familyaya ait 53 cins ve 77 farklı bitki türü saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Mera, Yöney, Botanik Kompozisyon, Ot Verimi, Protein Oranı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc RESEARCH ON THE HAY YIELD AND BOTANICAL COMPOSITION OF A RANGE IN HANYERİ VILLAGE, TUFANBEYLİ-ADANA SELAHATTİN ÇINAR Department Of Field Crops Institute Of Natural And Applied Sciences University Of Çukurova Supervisor : Prof. Rüştü HATİPOGLU Year : 2001, Pages : 70 Jury Prof. Dr. Rüştü HATİPOGLU Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Assoc.Prof.Dr. Necattin TÜRKMEN This study was conducted to compare different aspects of a range land vegetation in Hanyeri Village, Tufanbeyli-Adana, for hay yield and quality as well as botanical compositions. Results of the study showed that mean plant basal cover percentage of the range vegetation was 78.5 %. Percentages of grasses, legumes and other family plants in the total plant cover were 23.2, 26.8 and 50.0, respectively. Percentages of grasses and legumes in bottom land site were higher than those in the other aspects of range while other family plants were dominant in the Noth-East aspect. The most frequent plants encountered in the range vegetation were Hordeum bulbosum (42.1 %), Bromus tomentellus (32.3 %), Galium verum (22.9 %), Trifolium rytidosemiwn (19.2 %), Trifolium caucasicum (19 %) and Astragalus sp. ( 18.3 %). The highest community similarity coefficient (0.613) was determined between South-East and North aspects but the community similarity coefficients between bottom land she and other aspects were low. The hay yield was statistically in significant but changed from 123.2 kg/da to 207.7 kg/da depending on the aspects. Percent contributions of grasses, legumes and other family plants in the hay yield were 26.2, 15.3 and 58.5 respectively. Hay yield in bottom land site was mainly composed of grasses while other family plants were main contributory group in the hay yields of the other aspects. Grazing capacity of the range was calculated as 268 BBHB. Crude protein ratio of hay was not significantly affected by the aspects changing from 11.7% to 12.3%. Crude protein yields varied from 14.2 kg/da to 23.7 kg/da depending on the aspects, and the aspects were not statictically different in this respect. A total of 77 species from 53 genus belonging to 19 families were determined in the vegetation.