Non-Bragg electromagnetic resonance in a periodically corrugated waveguide
Periyodik oluklu yapıdaki bir dalga kılavuzunda Non-Bragg elektromanyetik rezonans
- Tez No: 112449
- Danışmanlar: PROF. DR. VİCTOR POGREBNYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: non-Bragg, periodic structures, stop bands, spectrum splitting, cut-off Frequencies
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ PERYODİK OLUKLU YAPIDAKİ BİR DALGAKILAVUZUNDA NON- BRAGG ELEKTROMANYETİK REZONANS Mahmut GÜLER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Victor POGREBNYAK Yıl: 2001, Sayfa: 58 Jüri: Prof. Dr. Victor POGREBNYAK Prof. Dr. Hamit SERBEST Ass. Prof. Dr. Caner ÖZDEMİR Mikrodalga cihazlar ve antenlerin birçoğunun çalışma prensipleri peryodik yapılarda elektromanyetik dalgaların Bragg yansıması olgusu üzerine kuruludur. Bu olgu, önceki çalışmalarda deneysel ve teorik olarak kuple-dalgalar denklemi metoduyla yeterince ele alınmıştır. Buna karşın, Bragg yansımalarından uzaktaki frekans bölgelerindeki rezonans olayları yeterince çalışılmamıştır. Bu yüksek lisans tezinde, peryodik oluklu yapıdaki bir dalgakılavuzunda non- Bragg elektromanyetik dalga rezonansının varlığı gösterilmektedir. Rezonans, dalgakılavuzunda yayılan elektromanyetik dalganın farklı uzay harmonikleri arasındaki etkileşim sonucu ortaya çıkmaktadır. Elektromanyetik dalganın yayılma doğrultusuna dik bir doğrultuda hareket eden dalgaların rezonans davranışı, yani kısmi duran dalgalar arasındaki rezonans araştırılmaktadır. Problem Bragg rezonansının kuple-dalga denklemi tanımından farklı olarak multi-mod yaklaşımı ile çözülmektedir. Elde edilen önemli sonuçlardan birtanesi, non-Bragg rezonanslarının herbir dalgakılavuzu modunun kesme frekansları civarında, yani dalga numarasının çok küçük değerlerinde görülebilmesidir. Bu tezde ayrıca, spektrum bölünmesi, ilave durdurma bantları ve kesme frekanslarındaki kaymalar tartışılmaktadır. Rezonansın fiziksel yapısı detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Peryodik yapıların bu çalışmada ortaya konan karakteristik özellikleri, mikrodalga, anten ve elektronik cihazların işlevsel yeteneklerini artırıcı yönde umut vadetmektedir. Anahtar kelimeler non-Bragg, peryodik yapılar, durdurma bantları, spektrum bölünmesi, kesme frekansları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS NON-BRAGG ELECTROMAGNETIC WAVE RESONANCE IN A PERIODICALLY CORRUGATED WAVEGUIDE Mahmut GÜLER DEPARTMENT OF ELECTRICAL-ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Victor POGREBNYAK Yean 2001, Page: 58 Jury: Prof. Dr. Victor POGREBNYAK Prof. Dr. Hamit SERBEST Ass. Prof. Dr. Caner ÖZDEMÎR The performance of many microwave devices and antennas is based on the use of the Bragg reflection phenomena of electromagnetic waves traveling in periodic structures. The phenomenon is satisfactorily studied experimentally and described well theoretically by the coupled-waves equation method. On the other hand, resonant processes arising in the frequency range located far from the Bragg resonances have not been studied sufficiently yet. In the present thesis, the non-Bragg stop-band in a periodically corrugated waveguide, is studied. The resonance appears due to the interaction between modes of different space harmonics of the electromagnetic wave propagating in the waveguide. The resonant behavior of waves, moving in the direction that is perpendicular to the wave propagation direction i.e. the resonance between partial standing waves, is investigated. The problem is solved in multimode approach unlike the two modes coupled-waves equation description of the Bragg resonance. One of the most important results is that, the non-Bragg resonances may occur in the vicinities of the cutoff frequencies of each waveguide mode, i.e. at very small values of wave number. The spectrum splitting, additional stop bands, and shifts of cutoff frequencies are discussed in this thesis. The physical nature of the resonance is analyzed in details. The characteristic features of the periodic structures, discovered in this work, promise hope for the extension of functional capabilities of different antennas, microwave and electronic devices.