Experimental investigation of a water-air heat pump
Su-hava kaynaklı bir ısı pompasının deneysel incelenmesi
  1. Tez No: 112451
  2. Yazar: FIRAT EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BÜYÜKALACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı Pompası, Su Kaynaklı Isı Pompası, Hava Kaynaklı Isı pompası, Seyhan Göl/Nehir Suyu II rr
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SU-HAVA KAYNAKLI BİR ISI POMPASININ DENEYSEL İNCELENMESİ Fırat EKİNCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Yıl: 2001, Sayfa: 82 Jüri : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Doç. Dr. R. Tuğrul OĞULATA Bu çalışmada, Adana şehir merkezi için Seyhan Nehri ve Seyhan Baraj Gölü suyunun ısıtma amaçlı bir ısı pompasında ısıl enerji kaynağı olarak kullanılması deneysel olarak araştırılmıştır. Bu amaçla, Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Laboratuarlarında hem havayı hem de suyu ısıl enerji kaynağı olarak kullanabilen bir ısı pompası imal edilmiştir. Seyhan Nehri/Göl suyu sıcaklığı bir yıl boyunca ölçülmüştür. Deney düzeneği kullanılarak, değişik kaynak sıcaklıklarında, hem hava hem de su kaynaklı deneyler yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF A WATER-AIR HEAT PUMP Fırat EKİNCİ DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Year: 2001, Pages: 82 Jury : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Assoc. Prof. Dr. R Tuğrul OGULATA In this study, the use of waters of Seyhan River and Dam Lake as heat source and sink in a heat pump for Adana was investigated experimentally. Temperature of the water in Seyhan River measured in different depths during one year. Using the experimental set-up built, both water and air experiments were performed for various heat source and sink temperatures in winter and summer. A room located in the laboratories of Mechanical Engineering Department of Çukurova University was heated in winter and cooled in summer. The experimental results obtained from the air and water source and sink experiments were compared. Key Words : Heat Pump, Air Source Heat Pump, Water Source Heat Pump and Seyhan Lake/Dam Water