Ring iplik işletmelerinde üretim çizelgelemesi için hiyerarşik matematiksel modelleme yaklaşımı
A hierarchical mathematical modelling approach for production scheduling in ring spinning operations
- Tez No: 112452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZVAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Matematiksel Modelleme, Üretim Planlama
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Küreselleşen dünya pazarları, yoğun otomasyonlu üretim ve artan sabit yatırım maliyetleri iplik işletmelerinin sadece ucuz işçilik sayesinde başarılı olmalarını imkansız kılmıştır.Bu çalışmada, iplik üretiminde en önemli darboğaz aşama olan vaterleme için bir çizelgeleme yaklaşımı geliştirilmiştir.Ele alınan çizelgeleme probleminin temel karakteristiği iş sırasına bağımlı hazırlık sürelerini, siparişlerin teslim zamanlarını, işlem sürelerini dikkate almasıdır.Bunun için üç aşamalı bir çizelgeleme yaklaşımı önerilmiştir.Birinci aşamada teslim sürelerini dikkate alarak, mevcut kapasitenin karşılayamayacağı işlerin elenmesi, ikinci aşamada işlerin vater grublarına atanması, üçüncü aşamada ise vater grublarına atanan işlerin vater makinalarına atanması gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalized world markets, highly automated production technologies and increasing capital investment costs have made it impossible to compete solely on low labor costs. In this study, a new scheduling approach has been developed for the spinnig operation, which is the most critical bottleneck stage in yarn production. The investigated scheduling problem considers sequence-dependent setup times and machine-dependent operation times to meet the due dates of the orders. Due to computational complexity of the problem, the overall problem is divided into three interrelated hierarchical stages. The first stage is devoted to the selection of the orders that would be scheduled for the current period (usually a month) under due date and capacity constraints. Assignment of the selected orders into the spinning machine groups is carried out at the second stage. Finally, the last stage schedules the orders within each spinning machine group independently. Key Words : Production Scheduling, Mathematical Programming, Yarn Production II