Çukurova bölgesinde yüzeylenen kayaçların mühendislik özelliklerinin belirlenerek yapı ve kaplamacılıkta kullanılabilirliğinin araştırılması
The Determination of engineering properties of Cukurova region rocks and investigation of using to in covering and building
- Tez No: 112456
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGÜL YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Yapı ve Kaplama Kayaçları, Mekanik ve Fiziksel Özellikler, Basma Dayanımı, Sıcaklık Değişimi, Build and Cover Rocks, Physical and Mechanical Properties, Compression Strenght, Changing of Temperature n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE YÜZEYLEYEN KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENEREK YAPI VE KAPLAMACILIKTA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Yasin ERDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yd: 2001, Sayfa: 138 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Bu çalışmada, Çukurova Bölgesinde yüzeylemekte olan kaplama kayaçlarının mühendislik özelliklerinin belirlenerek kullanılabilirliğini kapsamaktadır. Çalışmanın ilk etabında Çukurova bölgesini kayaçlarını temsil edecek numuneler tespit edilerek bunların fiziksel, mekanik ve kimyasal analizleri yapılmış, kayaçların mekanik özellikleri arasında oluşabilecek ilişkiler istatistik analizlerle belirlenmiştir. Kayaçların yangına karşı dayanımlarının tespiti için ısı sonrası dayanımları incelenmiş ve meydana gelen değişimlerin sebepleri araştırılmıştır. Bu çalışanın diğer bir kısmını da, mühendislik özellikleri belirlenen kayaçların kullanım alanları ve nasıl kullanılacağı oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS THE DETERMINATION OF ENGINEERING PROPERTIES OF ÇUKUROVA REGION ROCKS AND INVESTIGATION OF USING TO IN COVERING AND BUILDING Yasin ERDO?AN DEPARTEMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: AssistProf. Dr. Ergûl YAŞAR Year: 2001, Pages :138 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL AssistProf. Dr. Ergül YAŞAR AssistProf. Dr. Mustafa AKYILDIZ The study covers using and determining of engineering properties of cover and building rocks that are present in Çukurova Region. Firstly, physical, mechanical and chemical properties of Çukurova rock types were carried out The relations between mechanical properties of rocks were determined by statistical methods. Furthermore after heating of rocks samples were observed the changing of strength of samples and were investigated the strength against the fire of rocks. Another part of this study consists of using area as how is it used of rocks, which were determined engineering properties.