Soğanlı-Uyandık (Elazığ) arasında yüzeylenen Elazığ magmatiklerinin jeolojisi, petrografisi ve jeokimyası
Geology, petrography and geochemistry of the Elazığ magmatics outcroping between Soğanlı-Uyandık (Elazığ)
  1. Tez No: 198068
  2. Yazar: CAHİT DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ Magmatikleri, Geç Kretase, Toleyitik, Okyanus içi-dalma batma, ada yayı, Elazığ Magmatics, Late Cretaceous, tholeiitic, intraoceanic subduction, island arc
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZSOĞANLI-UYANDIK (ELAZIĞ) ARASINDA YÜZEYLEYEN ELAZIĞMAĞMAT KLER N N JEOLOJ S , PETROGRAF S VE JEOK MYASICahit DÖNMEZÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜJEOLOJ MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Doç.Dr. Osman PARLAKYıl : 2006, Sayfa : 66Jüri : Doç. Dr. Osman PARLAKProf. Dr. Fikret ŞLERDoç.Dr. Ergül YAŞARSoğanlı-Uyandık bölgesinde çalışmada Geç Kretase yaşlı ElazığMagmatikleri, Orta-Üst Eosen yaşlı Kırkgeçit formasyonu, Üst Miyosen-Pliyosenyaşlı Çaybağı Formasyonu ve Pliyo-Kuvaterner yaşlı Palu Formasyonu Kovancılar(Elazığ)'a bağlı Soğanlı-Uyandık bölgesindeki litostratigrafi birimlerinioluşturmaktadır. Yapılan jeolojik, petrografik ve jeokimyasal çalışmalar ile ElazığMagmatiklerinin bölgesel jeoloji içindeki konumları ayrıntılı olarak ortayakonmuştur. Elazığ Magmatikleri inceleme alanında tabanda yastık yapılı spilitikbazaltlardan üst seviyelere doğru, piroksenli andezitik lav akıntıları, piroklastikler vebunlarla ardalanmalı olarak riyodasit ve riyolitler ile en üstte volkanojenik kumtaşlarından oluşmaktadır. Kırkgeçit formasyonu, Çaybağı Formasyonu ve PaluFormasyonu Elazığ Magmatiklerini açısal uyumsuzlukla örterler. Arazi gözlemlerive jeokimyasal analizler neticesinde inceleme alanında yüzeyleyen ElazığMagmatiklerine ait kayaçların toleyitik magmadan türedikleri ve Neotetis'in güneykolunda okyanus içi dalma batma zonu üzerinde gelişmiş Geç Kretase yaşlı adayayına bağlı oluştukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISGEOLOGY, PETROGRAPHY AND GEOCHEMISTRY OF THEELAZIĞ MAGMATICSOUTCROPING BETWEEN SOĞANLI-UYANDIK (ELAZIĞ) REGIONCahit DÖNMEZDEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Doç.Dr. Osman PARLAKYear : 2006, Pages: 66Jury : Doç Dr. Osman PARLAKProf. Dr. Fikret ŞLERDoç.Dr. Ergül YAŞARUpper Cretaceous Elazığ magmatics, Middle-Upper Eocene Kırkgeçitformation, Upper Miocene-Pliocene Çaybağı formation and Plio-Quaternary Paluformation form the lithostratigraphic units croping out in the area between Soğanlı-Uyandık (Kovancılar-Elazığ). Geological, petrographical and geochemical studieshave been carried out in order to figure out the regional significance of the Elazığmagmatics in detail. The Elazığ magmatics in the study area are represented byspilitic pillow basalts at the bottom and followed by pyroxene andesite lava flow,pyroclastics interbedded with rhyodacite-rhyolite lava and volcanogenic sandstonesat the top. The Kırkgeçit, Çaybağı and Palu Formations rest on the Elazığ magmaticswith an unconformity. Field and geochemical studies carried out on the Elazığmagmatics revealed that they were derived from a tholeiitic magma and formed in anisland arc tectonic environment which was built up on the supra-subduction zonesetting in the southern branch of Neotethys during the Late Cretaceous.