Örtüaltı domates ve hıyar yetiştiriciliğinde kullanılan bazı pestisitlerin hasat edilmiş ürünlerdeki kalıntılarının araştırılması
Investigation of some pesticides used in greenhouse tomatoes and cucumbers
  1. Tez No: 112469
  2. Yazar: MERYEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERBATUR, PROF. DR. GAYE ERBATUR, PROF. DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cucumber, tomato, pesticides, residue, pre- harvest interval n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖRTÜALTI DOMATES VE HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN BAZI PESTİSİTLERİN HASAT EDİLMİŞ ÜRÜNLERDEKİ KALINTILARININ ARAŞTIRILMASI Meryem KAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Oktay ERBATUR Yıl: 2001 Sayfa: 61 Jüri: Prof. Dr. Oktay ERBATUR Prof. Dr. Gaye ERBATUR Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Bu çalışma, Adana' da 1997-2001 yıllan arasında hıyarda mildiyö {Pseudoperonospora cubensis Berkeley and Curtes) ve beyaz çürüklük (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.)De Bary) hastalıklarına karşı kullanılan metalaxyl+mancozeb ve procymidone etkili maddeli ilaçların sera koşullarında hıyar meyve örneklerinde bıraktığı kalıntı miktarları ile yine domateslerde beyazsinek Bemisia tabaci Genn. (Homoptera:Aleyrodidae) zararlısına karşı kullanılan endosulfan ve cypermethrin etkili maddeli ilaçların domates meyve örneklerinde bıraktıkları kalıntıları ve bu etkili maddeler için son ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme sürelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda; ilaçlamaların teknik talimata uygun yapılması, bu etkili maddeler için çizilen degradasyon grafiklerinin ve Türkiye toleranslarının göz önüne alınması durumunda, son ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme sürelerinin, metalaxyl+mancozeb, procymidone, endosulfan ve cypermethrin etkili maddeli ilaçlar için sırasıyla 5, 15, 8 ve 6 gün olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Hıyar, domates, pestisit, kalıntı, bekleme süresi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis INVESTIGATION OF RESIDUES OF SOME PESTICIDES USED IN GREENHOUSE TOMATOES AND CUCUMBERS Meryem KAYA DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Oktay ERBATUR Year: 2001 Pages: 61 Jury : Prof. Dr. Oktay ERBATUR Prof. Dr. Gaye ERBATUR Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ This study was carried out to find out residues of premix of metalaxyl + mancozeb and procymidone which were used against downy mildew and white root diseases, and also endosulfan and cypermethrin which were used against white fly pest and to determine pre-harvest interval of these pesticides in cucumbers and tomatoes grown in greenhouse in Adana during 1997- 2001. Degradation curves were drawn showing the residue of pesticide versus the time elapsed taking the application time as zero point. Pre-harvest intervals for these fungicides and insecticides were determined according to the degradation curves and Turkish maximum residue limits of these pesticides in cucumber and tomatoe. If the application was done according to technical instructions and also the tolerance values in Turkey for these active ingredients were kept in consideration, pre-harvest intervals were determined as 5, 15, 8 and 6 days for premix of metalaxyl + mancozeb, procymidone, endosulfan and cypermethrin respectively.