İvesi erkek kuzularda testislerin morfolojik ve sosyolojik gelişimi
The Morphological and physiological development of testes in awassi lambs
- Tez No: 112474
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY GÜRSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İvesi, morfolojik testis özellikleri, fizyolojik testis özellikleri, üreme hormonları, spermatolojik özellikler. T.C. YÜKSEKÖĞRCrİM KUROU), Awassi, morphological testes traits, physiological testes traits, reproductive hormones, spermatological characteristics. n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÎVESİ ERKEK KUZULARDA TESTÎSLERİN MORFOLOJİK VE FİZYOLOJİK GELİŞİMİ KADER KIRK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Oktay GÜRSOY Yü : 2001, Sayfa 81 Jüri : Prof. Dr. Tuncay ÖZGÜNEN : Prof. Dr. Sait POLAT : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK : Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI Bu araştırma ile, İvesi erkek kuzularda, 3-9 ay yaş arası dönemde, testislerin morfolojik ve fizyolojik gelişimi incelenmiştir. Testislerin morfolojik gelişimlerini belirlemek amacıyla, 3-9. ay yaşlarda, canlı ağırlık, skrotum kalınlığı, testis çapı, skrotum çevresi, skrotum uzunluğu, testis hacmi ve testis ağırlığı sırasıyla; 24.36±0.47-41.45±0.06 kg, 2.01±0.06-1.72±0.03 mm, 0.87±0.02- 3.49±0.10 cm, 8.96±0.17-23.06±0.48 cm, 6.20±0.10-11.29±0.27 cm, 78.83±2.43- 257.81±8.80 cm3 ve 76.25±6.25-335.00±17.08 g belirlenmiştir. Testislerin fizyolojik gelişimini belirlemek amacıyla, yaklaşık 9 ve 21 ay yaşlı İvesilerde genel ortalama; sperma miktarı 1.02±0.15-1.53±0.12 ml, spermatozoa motilitesi %91.32±1.95-94.60±1.59, kitle hareketi 4.04±0.27-4.36±0.33, spermatozoa yoğunluğu 1.59±0.09-1.84±0.10xl09/ml, ölü-canlı spermatozoa oranı %6.28±0.87-6.93±2.22, anormal spermatozoa oram %11.60±0.78-13.08±1.39, pH 7.24±0.10-7.14±0.22 gibi spermatolojik özellikleri belirlenmiştir. Testislerin fizyolojik gelişiminin ikinci aşamasında, üreme hormonlarının gelişimlerini belirlemek amacıyla, 3-9. aylarda; kan serumu FSH, LH, DHEA-S ve Testosteron gibi üreme hormonlarının düzeyleri sırasıyla, 0.10±0.00-0.25±0.06 nmol/ml, 0.32±0.34-0.32±0.02 nmol/ml, 2.93±0.28-1.71±0.46 ng/ml ve 0.19±0.11-1.41±0.39 ng/ml tesbit edilmiştir. Testislerin histolojik gelişimlerini belirlemek amacıyla; testis dokularının ışık ve elektron mikroskobu analizlerinde, 4. aydan itibaren cinsel olgunluğun meydana geldiği, 6. aydan itibaren ise testislerde, spermatid ve spermatozoa üretiminin başladığı ve bu dönemden itibaren libidonun aktif hale geldiği tesbit edilmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulguların ışığı altında, İvesi erkek kuzuların iyi bakım ve besleme koşullarında, yaklaşık 8-9 aylık yaştan itibaren damızlıkta kullanılabileceğim söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE MORPHOLOGICAL AND PHYSIOLOGICAL DEVELOPMENT OF TESTES IN AWASSI LAMBS KADIRKIRK DEPARTMENT OF AGRICULTURE ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCBENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Oktay GÜRSOY Year : 2001, Pages 81 Jury : Prof. Dr. Tuncay ÖZGÜNEN : Prof. Dr. Sait POLAT : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK : Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI The morphological and physiological developments of testes were investigated in the Awassi lambs during their growth period of third to ninth month. The mean live weights, thicknesses of scrotum, testes diameters, circumferences of scrotum, lengths of scrotum, testes volumes and testes weights for the third and the ninth months were 24.4-41.5 kg; 1.6-2.3 mm; 0.9-3.5 cm; 9.0-23.1 cm; 6.2-11.4 cm; 78.8-257.8 cm3 and 76.3-335.0 g respectively. The mean semen characteristics of 9 and 21 month old Awassi males were 1.02, 1.53 ml; 91.3, 95.9%; 4.0, 4.4; 1.69, 1.84xl09/ml; 6.3, 6.9%; 11.6, 13.1%; 7.24, 7.14 for the semen volume, motility, mass activity, spermatozoa concentration, dead/live spermatozoa ratio, abnormal spermatozoa ratio and pH respectively. The hormonal development was determined by taking blood samples between third and ninth month of age. The mean hormonal levels determined for the third and the 9th month of age were 0.10, 0.25 nmol/ml; 0.32, 0.32 nmol/ml; 2.93, 1.71 ng/ml; 0.19, 1.41 ng/ ml for the FSH, LH, DHEA-S and testosterone respectively. In order to determine the testes development the testes tissue samples were analysed under the light and electrone microscopes. It was seen that the pubertas started in the 4th month and from the 6* month onwards, the testes started to produce spermatids and spermatozoa which were accompanied by the libido. In the light of these results, it could be concluded that the 8-9 month old male Awassi lambs could be used for breeding purposes under good feeding and management conditions.