Anız yakımı ve tütün atığı uygulamalarının soya bitkisinde nodülasyon ve biyomas verimine etkisi
The Effects of nodulation and biomass yield on soybean application firing wheat straw and tobacco wastes
  1. Tez No: 112479
  2. Yazar: SELMA TELSİZ (KIZILTEPE)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Anız yakımı, tütün atığı, azot alımı, soya fasulyesi, Wheat straw burning, tobacco waste, nitrogen uptake, soybean n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSENS TEZİ ANIZ YAKIMI VE TUTUN ATIĞI UYGULAMALARININ SOYA BİTKİSİNDE NODÜLASYON VE BİYOMAS VERİMİNE ETKİSİ Selma TELSİZ KIZILTEPE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman Jüri Prof.Dr.Mustafa GÖK Prof.Dr.Zülküf KAYA Prof.Dr.Veyis TANSI iklim odası koşullarında yürütülen bu çalışmada, farklı dozlardaki tütün atığı ile anız yakımı uygulamalarının soya' bitkisinde nodülasyona, bitkinin kök, köküstü ağırlığına ve nodul, kök, köküstü azot içeriklerine etkileri araştırılmıştır. Denemede anızsız, %0.2 anız uygulanmış ve %0.2 anız yakılarak uygulanmış varyantlar üzerine %0, %0.5, %1.0 ve %1.5 tütün dozları uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, nodul ağırlığı ve sayısının; kök ve kök üstü kuru ağırlığının ve nodul, kök ve kök üstü azot içeriklerinin hem anız yakımı hem de tütün atığı uygulamalarından etkilendiğini göstermiştir. En yüksek nodul sayısı, ağırlığı ile kök ve kök üstü kuru ağırlığı değerleri % 1 tütün atığı uygulanan anızsız varyantta gözlenmiştir. Kök ve kök üstü azot içerikleri bakımından en yüksek değerler %1,5 tütün atığı uygulanan anızsız varyantta gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF NODULATION AND BIOMASS YIELD ON SOYBEAN APPLICATION FIRING WHEAT STRAW AND TOBACCO WASTES Selma TELSİZ KIZILTEPE DPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Jury Prof.Dr.Mustafa GÖK Prof.Dr.Zülküf KAYA Prof.Dr.Veyis TANSI Effect of wheat straw burning and application of tobacco wastes at different rates on nodulation, root and shoot dry weight and N content of nodule, root and shoot were investigated at laboratory condition under soybean growth. Experiment was conducted by 0%, 0.5%, 1.0% and 1.5% tobacco waste application on % 0,2 wheat straw, % 0,2 burned wheat straw and without wheat straw applications. Results showed that both wheat straw and tobacco waste applications were effective on the measured parameters such as nodule count and dry weight and N contents of nodule, root and shoot. The highest nodul count and dry weight were measured on the variant which % 1 tobacco waste and 0% wheat straw applied. Considering the N contents of nodule, root and shoot the highest values were determined on % 1,5 tobacco waste and 0% wheat straw applied variant.