Ko koşullarında yanal zemin basınçlarının irdelenmesi
Investigation of lateral earth pressures for Ko condition
  1. Tez No: 112480
  2. Yazar: CAFER KAYADELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ARSLAN TEKİNSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sükunetteki yanal zemin basıncı, Ko koşullan, ince cidarlı ödometre, örselenmemiş örnek, Lateral earth pressure at-rest, Ko condition, thin wall oedometer, undisturbed specimen. n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ K“ KOŞULLARINDA YANAL ZEMİN BASINÇLARININ İRDELENMESİ CAFER KAYADELEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABÎLİM DAU Danışman : Prof. Dr. M.Arslan TEKİNSOY Yıl: 2001 Sayfa: 129 Jüri : Prof. Dr. M.Arslan TEKİNSOY : Doç.Dr. Mustafa LAMAN : Doç.Dr. Hasan Çetin Bu çalışmada örselenmemiş zemin örneklerinin Ko koşullarında yanal zemin basınçları ile birlikte mukavemet parametreleri ve konsolidasyon süreleri araştırılmıştır. Yanal basınçların doğrudan ölçülmesi için ”İnce Cidarlı ödometre" tekniği kullanılmıştır. Doğrudan ölçümler, ince cidarlı ödometre ringinin üzerine yapıştırılmış strain gage'ler vasıtası ile yapılmıştır. Deneylerde, farklı tarihçeli ve endeks özelliklere sahip örselenmemiş örnekler kullanılmıştır. İnce cidarlı ödometre tekniği ile ölçülen yanal basınç ve Ko değerleri, Tekinsoy yöntemi kullanılarak elde edilen değerler ile, normal konsolide ve aşırı konsolide zeminlerde Ko'ın tahmini için kullanılan bazı ampirik yöntemlerden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu çalışma sonunda ödometre ile yanal basınçların bulunabileceği ve mukavemet parametrelerinin tespitinin mümkün olduğu görülmüş bulunmaktadır. Tekinsoy yöntemi ile hesaplanan değerlerin, ölçülen değerlere oldukça yakın çıktığı, bu yöntemin basit ve ekonomik olduğu görülmüştür. Oysa bilinen diğer yöntemler, deneysel değerlerden farklı sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF LATERAL EARTH PRESSURES FOR Ko CONDITION CAFER KAYADELEN DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. MArslan TEKİNSOY Year : 2001 Page : 129 Jury : Prof. Dr. M. Arslan TEKİNSOY : Assoc.Prof. Mustafa LAMAN : Assoc.Prof. Hasan Çetin In this study, the determination of lateral earth pressures of undisturbed soil specimens for Ko condition were investigated in conjuction with the strength parameters and consolidation time. Thin wall oedometer technique was modified and used to measure lateral pressure and Ko. Direct measurement were taken by means of pressure strain gages embedded on the thin wall of the oedometer ring. Tests were conducted on undisturbed specimens having different characteristics and history. The lateral pressures and Ko values measured by thin wall oedometer technique were compared with the values obtained using Tekinsoy's Method. The study reviews some empirical methods for predicting Ko for normally consolidated and overconsolidated soils and compares with measurement. It is found that lateral pressures and strength parameters can be determined using an oedometer. The values obtanied from Tekinsoy's Method are in very good agreement with those directly measured and this method is a simple and economic technique. However, other methods give relatively different values.