Determination of the soil development in Karapınar erosion control station following rehabilitation
Karapınar erozyon koruma alanı topraklarının koruma sonrası toprak gelişiminin incelenmesi
- Tez No: 112483
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karapınar, Kumul, Toprak Koruma, Erozyon, Genetik, Karapınar, Dunes, Soil Conservation, Erosion, Genesis. II
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Karapınar Orta Anadolu'da Büyük Konya Ovasının çöl olarak adlandırılabilecek bir kenarında yer almaktadır. Hayvancılık yüzyıllardır halkın geçim kaynağı olmuştur. Kent, Anadolu'da doğudan batıya batıdan doğuya hareket eden bir çok kültüre beşiklik etmiştir. 20. yüzyılın ortalarında hayvan varlığındaki hızlı araş gerçekte çok kırılgan olan bitki örtüsünün yok olmasına sonuçta da arazilerin sert olan iklimin etkisinde kalmasına yol açmıştır. 1950'lilerde rüzgar erozyonu sonucunda hareketli kumulların oluştuğu saptanmıştır. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu olguyu durdurmak için Karapınar'da Erozyon Kontrol Kampı kurmuştur. 1960'Iann başında bir toprak etüd çalışması ile arazi kullanım yönetimleri planlanmıştır. Koruma sonrası oldukça başarılı sonuçlar elde edilerek bugün Köy Hizmetleri Toprak Tali İstasyonu olarak adlandırılan ve rüzgar erozyonuna açık alanların nasıl yönetilmesi gerektiğini gösteren bir eğitim ve bilimsel anıt merkezi olan toplam 14.000 ha alan çevrilerek alan rüzgar erozyonu koruma alanı olarak ayrılmıştır. Karapınar'daki arazi kaynaklarının kalitesindeki başlıca değişimlerin saptanması ve son kırk yılda ekosistemin kendini bu zor koşullar altında dahi nasıl iyileştirdiği bu çalışmanın temelini oluşturmuştur. Araştırma ayrıca, dengeli bir ekosistemle entegre olmuş uygun ve dengeli tarımsal yönetimin çölleşme sürecini nasıl engellediğini ortaya koymuştur
Özet (Çeviri)
The Karapinar area occupies a desert fringe position in die Great Konya Basin of Central Anatolia. Grazing has been a way of life for centuries and the population gathered wood from the shrubs for fuel. The village has served crusades and hoards moving east west over Anatolia. In the middle of this century, due to rapid increases in animal population, the scanty vegetation was denuded and the land further exposed to the vagaries of climate. By the fifties, wind erosion had noticeably increased and active dune formation could be observed. The General Directorate of Rural Services responded by establishing an Erosion Control Camp. A soil survey was conducted in the early sixties and other management studies were initiated. The initial successes were encouraging and in the seventies an area of 14,000 ha was fenced off and the land set-aside as a wind erosion rehabilitation area. Today, about 40 years later, the site is known as“Köy Hizmetleri Toprak Tali İstasyonu or Soil Conservation Sub-station of the General Directorate of Rural Services”and has become a teaching and demonstration center for managing land prone to wind erosion. It is also fondly referred to as a monument to visionary thinking and good land management science. The purpose of the present study is to observe the major changes in the quality of the land resource. The changes in the four decades are an example of the resilience of the ecosystem. The experiment is also an illustration of how processes of desertification can be thwarted through a managed ecosystem mat ensures a balanced mixture of agricultural land use of ecosystem integrity.