Toplam kalite yönetimi uygulanan ve uygulanmayan iki işletmenin iç müşteri tatmini açısından karşılaştırılması
The Comparison of internal customer satisfaction measurement in two industries with respect to their employment of total quality management
- Tez No: 112484
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZEREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, İç Müşteri, İç Müşteri Tatmini, Total Quality Management, Internal Customer, Internal Customer Satisfaction. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz DOKTORA TEZİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULANAN ve UYGULANMAYAN İKİ İŞLETMENİN İÇ MÜŞTERİ TATMİNİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI M.Oya ÇETİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Yusuf ZEREN Yıl: 2001, Sayfa: 134 Jüri : Prof.Dr. Yusuf ZEREN Prof.Dr.Z.Nazan ALPARSLAN Doç.Dr.Rızvan EROL Bir kuruluşta Toplam Kalite Yönetiminin felsefe olarak kabul edilmesi önemli değişiklikler gerektirir. Öncelikle, TKY ile ilgili yeniden organizasyona gidilmelidir. Diğer yönetim biçimlerinden farklı olarak TKY iç ve dış müşteriler arasında bir farklılık tanımlar. Bir üretim sürecinde her kullanıcı bir önceki basamağın müşterisidir. Dış müşteriye sunulan ürün ve hizmetin kalitesi iç müşteri tatminine bağlıdır. Bu çalışmada TKY uygulayan ve uygulamayan iki ayrı işletmedeki iç müşteri tatmin düzeyleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE COMPARISON OF INTERNAL CUSTOMER SATISFACTION MEASUREMENT IN TWO INDUSTRIES WITH RESPECT TO THEIR EMPLOYMENT OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT M.Oya ÇETİK DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Yusuf ZEREN Year: 2001, pages: 134 Jury : Prof. Dr. Yusuf ZEREN Prof.Dr.Z.Nazan ALPARSLAN Doç.Dr.Rızvan EROL The acception of Total Quality Management as a principle in an establishment necessitates important changes in the establishment. Priority is on the reorganization relevant to TQM. Different from other management ways, TQM describes a distinction between internal customers and external customers. In a production process, every successive user is a customer of the prior production step. The quality of production presented to external customers, depends on the satisfaction of the internal customers. In this study internal customer satisfaction is evaluated in two groups of establishments, those applying TQM and those do not.