Hatay ilinde süt ve süt mamülleri üretim ve pazarlama yapısı
Structures of production and marketing of milk and milk products in the Hatay province
- Tez No: 112485
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İşletme, Süt ve Mamulü, Üretim, Pazarlama, Yapısı, Firms, Milk and Milk Produtcs, Production, Marketing, Structures
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Hatay ilindeki 58 adet küçük ve orta ölçekli süt ve mamulleri işletmesi değerlendirilmiştir. Araştırmada, işletmelerin üretim ve pazarlama yapılan incelenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. İncelenen süt ve mamulleri işletmelerinde, peynir, yoğurt, süt, tereyağı, ayran, çökelek ve diğer ürünler üretilmektedir. İşletmelerde genel kapasite kullanım oranı % 56.3 'tür. Atıl kapasiteye neden olan sorunlar içerisinde en önemlisi hammadde yetersizliği ve pazarlama sorunudur. İşletmelerin kaliteli süt temininde karşılaştıkları en önemli sorunlar; bozuk sütler, yağsız sütler, su katıntılı sütler ve süt yetersizliğidir. Genel olarak işletmelerde üretilen ürünlerdeki randıman durumu; açık süt için % 97.6, yoğurt için % 95.5, tuzlu yoğurt için % 20.2, beyaz peynir için % 15.4, çökelek için % 15.2, künefelik peynir için % 14.6, dil peyniri için % 14.5, carra peyniri için % 1 3.90, sürk için % 12.70, kaşar için % 10.3 ve tereyağı için % 3.3'tür. İşletmelerin en önemli problemleri; hammadde, tecrübeli işgücü ve sermaye yetersizliği, atıl kapasite ve pazarlama sorunudur. İşletmelerin günlük olarak satın aldıkları inek, koyun ve keçi çiğ sütü ortalama miktarları sırasıyla; 5970.38, 16.0 ve 10.5 kg'dır.
Özet (Çeviri)
small and medium scale-firms running business in dairy industry were investigated in Hatay region. In this research, structures of production and marketing of firms were investigated and recommendations for solution were presented. In the investigated firms, milk, yogurt, butter, ayran, çökelek and other dairy products have been produced. 56.3 % of the firms have idle capasity problem. Difficulties in inadequacy of raw materials and marketing are the most outstanding problems causing idle capasity. The most important problems of the investigated firms for obtaining raw milk are spoiled milk, milk without fat, water added milk and inadequacy of milk. In general capasity usage rates for products in the firms are 97.6 % for fresh milk, 95.5 % for yogurt, 20.2 % salted yogurt, 15.4 % white cheese, 15.2 % çökelek, 14.6 % künefe cheese, 14.5 % for tongue cheese, 13.90 % carra cheese, 12.70 % fork sürk, 10.3 % for kashar cheese and 3.3 % for butter. Finns have bought daily milk of cow, sheep and goat that amounts are; 5970.38, 16.0 and 10.5 kg respectively. The most important problems of firms are idel capasity, marketing problem, inadequacy of raw milk, capital and qualified manpower.