Yanlı regresyon kestiriminde sapan değerlerin belirlenmesi için tanılama yöntemleri
Diagnostic measures for identification of outliers in biased estimation
  1. Tez No: 112486
  2. Yazar: ASUMAN SEDA TOPÇUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDRET BİLLOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İç ilişki, yanlı kestirim, tamlama ölçüleri, sapan değer, ridge kestiricisi, Collinearity, biased estimation, diagnostic measures, outlier, ridge estimator
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YANLI REGRESYON KESTİRİMİNDE SAPAN DEĞERLERİN BELİRLENMESİ İÇİN TANILAMA YÖNTEMLERİ A.SEDATOPÇUBAŞI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Nedret BİLLOR Yıl: 2001, Sayfa: 108 Jüri " : Doç.Dr. Nedret BİLLOR : Prof. Dr. Fikri AKDENİZ : Doç. Dr. Rızvan EROL Çoklu lineer regresyonda; ön kestiriciler arasında yaklaşık bir doğrusal bağımlılık olması (iç ilişki problemi) ve sapan değerlerin varlığı durumunda en küçük kareler analizi uygun ve tutarlı sonuçlar vermemektedir. Literatürde; veride iç ilişki olması durumunda; iç ilişkinin analiz üzerindeki etkilerini hafifletmek için en küçük kareler kestiricisine alternatif olarak önerilen çok sayıda yanlı kestiriciler vardır. Yanlı kestiricilerin bir kısmını içine alan bir sınıf, daha önce Lee ve Birch (1988) tarafından verilmiştir. Bu tezde; Liu ve genelleştirilmiş Liu kestiricilerinin de bu sınıfa dahil edilebileceği gösterilmektedir. Yanlı kestiriciler için tanılama ölçüleri üzerine çok az çalışma vardır. Bu çalışmada; en küçük kareler regresyon sonuçlan üzerinde gözlem (veya gözlemlerin) etkisini belirlemek için verilen klasik tanılama ölçülerinden yararlanarak, yanlı sınıf kestiricileri için tanılama ölçüleri verilmektedir. Bunun yanında, Hadi ve ark.(1995) tarafından verilen // sınıfına benzer bir yaklaşımla, yanlı kestiriciler tanılama ölçüleri Jı adı verilen bir sınıfta toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DIAGNOSTIC MEASURES FOR IDENTIFICATION OF OUTLIERS IN BIASED ESTIMATION A.SEDATOPÇUBAŞI DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç.Dr. Nedret BÎLLOR Year: 2001, Pages: 108 Jury : Doç. Dr. Nedret BİLLOR : Prof. Dr. Fikri AKDENİZ : Doç. Dr. Rızvan EROL In multiple linear regression; ordinary least squares analysis does not give satisfactory and consistent results in the presence of linear dependency among predictors (collinearity problem) and existence of outliers in data. In the literature, several biased estimators have been proposed as alternatives to the least squares estimator in the presence of collinearity to mitigate the effect of collinearity in the analysis. A class that includes a part of biased estimators has been proposed by Lee and Birch (1988). In this thesis; it is shown that Liu and generalized Liu estimators can also be included in this class. Little work has been done on the use of diagnostic measures for biased estimators. In this thesis, diagnostic measures are also defined for this class of biased estimators by using classical diagnostic measures given for assessing the influence of observations on least squares regression results. Furthermore diagnostic measures for biased estimators are unified in one class, which is called as 7/, by using the similar approach to 7/ class proposed by Hadi et. al (1995).