Tam zamanında üretim sisteminin Türk prefabrik sektöründe uygulanması
Applications of just in time within Turkish prefabrication sector
- Tez No: 112490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ORAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Just-in-time, Quality management, Prefabrication
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz DOKTORA TEZİ TAM ZAMANINDA ÜRETİM SİSTEMİNİN TÜRK PREFABRİK SEKTÖRÜNDE UYGULANMASI Gülgün MISTIKOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman :Yrd.Doç.Dr. Emel ORAL Yd : 2001, Sayfa: 134 Jüri :Yrd.Doç.Dr. Emel ORAL :Doç.Dr. Emin ÖCAL :Yrd.Doç.Dr. Ersin ÖZDEMİR İnşaat endüstrisi yatırımlardaki ağırlıklı yeri ve milli gelirden aldığı %8~10'luk pay ile ekonomimizin lokomotif endüstrisi olarak ifade edilmektedir. Bu endüstrideki işletmelerin varlıklarını sürdürebilmek için kalite ve verimliliği geliştirecek, mevcut kaynakları daha iyi kullanacakları yeni üretim metotlarını kullanmaları gerekmektedir. İnşaat endüstrisindeki kalitesizlik problemlerinin nedenleri literatürde çok sık tartışılan konular arasındadır. Kalitesizlik problemlerine sunulan çözümler arasında ISO 9000 ve TKY uygulamaları yer almaktadır. Üretim endüstrisindeki toplam kalite yönetimi uygulamalarından kalite geliştirme yönünde bir ileri aşama olarak son yıllarda tam zamanında üretim felsefesi gündeme gelmektedir. Bu tezin amacı da üretim endüstrisinde en az stok ile üretimin tüm aşamalarında üretime katma değeri olmayan faaliyetlerin ortadan kaldırılması yolu ile verimliliği ve kaliteyi pozitif yönde etkilediği belirtilen tam zamanında üretim (TZÜ) yönetimi felsefesinin inşaat endüstrisindeki uygulama olanaklarını araştırmak ve inşaat endüstrisine bu yönetim tarzım tanıtmak olmuştur. Prefabrikasyon, genelde sanayileşmiş bir yapım tekniği olarak, sanayi üretimi yöntemlerim ve tekniklerini yapı üretimine uygulayarak üretim kapasite ve hızının arttırılması, aynı zamanda sermaye ve işgücü verimliliğinin maksimize edilmesi anlamına gelen yapı üretim şeklidir. Prefabrik üretim, seri üretime benzerliği, kalite kontrolünün daha kolay uygulandığı bir sistem olması nedeni ile tam zamanında üretim yaklaşımının inşaat endüstrisine kazandırılmasında başlangıç yapılabilecek en uygun sektör olarak belirlenmiştir. Ülkemizde, prefabrik beton üretim yapan işletme sayısı 100 civarındadır. Ancak bu işletmelerden üçte biri Türk Prefabrik Birliğine (TPB) üye olan kuruluşlardır. Bu çalışma da TPB'ne üye işletmelere bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçlan ile frekans grafikleri ve hipotez testleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda üretim endüstrisinde kalitenin sürekli gelişimi ve israfın azaltılması yönünde başardı olan TZÜ felsefesi esaslarının TPB'ne üye işletmelerin mevcut üretim yönetim durumlarına getirebileceği katkılar ve kalite geliştirme açısından yapılabilecekler tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Tam Zamanında Üretim, Kalite Yönetimi, Prefabrikasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS APPLICATIONS OF JUST IN TIME WITHIN TURKISH PREFABRICATION SECTOR Gfilgfin MISTIKO?LU DEPARTMENT OF CTVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD5D SCIENCES UNTVERSTTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Ass.Prof.Dr. Emel ORAL Year : 2001, Pages:.134. Jury : Ass.Pro£Dr. Emel ORAL : Assoc.Prof.Dr. Emin ÖCAL : Ass.Prof.Dr. Ersin ÖZDEMİR Construction industry, having 8-10% of the national income is stated to be the leading industry of Turkish economy. Organizations working in this industry require to utilise new production methodologies to improve their service quality and productivity in ordar to survive within the industry. Reasons behind the quality problems within the industry have been discussed by various authors within the literature. Utilisation of ISO 9000 and total quality management (TQM) has been one of the recommended solutions to these quality related problems. Succesful implementations of just in time management philosophy within manufacturing industry also has been discussed. The aim of this thesis has been not only to investigate apllication possibilities of Just in Time (JIT) that has been having positive affects on quality and productivity improvements within manufacturing within construction industry and also to introduce the system into the industry. Prefabrication being a standardised construction technique, decreases construction duration, increases production capacity and maximises productivity within construction industry. Prefabrication, having similarities with repetitive production has been determined to be the most appropriate sector for the introduction of JIT within construction industry. There are around 100 firms within Turkish prefabricatiion sector. However only around one third of these firms are members of Turkish Prefabrication Association (TPA). A questionnaire survey has been undertaken with the members of TPA. Questionnaire result have been analysed by statistical methoda and hypotheses testing. For the aim of the thesis current state of prefabricated have been established with respect to the principles of JIT and recommendations have been stated related with quality improvement procedures.