Donatılı zeminlere oturan yüzeysel temellerin analizi
Analysis of shallow foundations resting on reinforced soils
- Tez No: 112492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA LAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Donatı, Donatılı Zemin, Ansys, Plaxis, Sonlu Elemanlar, Reinforcement, Reinforced Soils, Ansys, Plaxis, Finite Elements II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DONATILI ZEMİNLERE OTURAN YÜZEYSEL TEMELLERİN ANALİZİ AHMET ARSLAN ÇUKUROVA ÜNÎVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Mustafa LAMAN YÜ-.2001, Sayfa: 81 Jüri : Doç. Dr. Mustafa LAMAN : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Doç. Dr. Hasan ÇETİN Günümüzde İnşaat Mühendisliği alanında teknik girişimlerin boyutlarının büyümesi ve hızlı inşaat teknikleri dolayısı ile kentlerimiz hızlı bir şekilde geniş alanlara yayılarak büyümektedir. Bu hızlı gelişme yanında mühendislik açısından problemsiz yerleşim alanları hızla tükenmekte ve dolayısı ile problemli alanlar üzerinde yapıların inşaası zorunlu hale gelmektedir. Geoteknik mühendisliğinde problemli olarak adlandırılan zeminler taşıma gücü ve/veya oturma yönünden zayıf zeminlerdir. Bu tip zeminlerin iyileştirilmesinde günümüze kadar birçok alternatif metodlar geliştirilmiş olup bu yöntemlerin birbirine göre avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Son yıllarda“Donatılı Zemin”kavramı üzerinde oldukça fazla sayıda araştırma yayınlanmakta ve uygulamalar yapılmaktadır. Donatılı zemin kavramı ilk 1960'lı yıllarda Fransız bilim adamı H. Vidal tarafından ortaya atılmış ve geliştirilmesi dayanma yapılarında olmuştur. Son yıllarda yapı temelleri altında taşıma kapasitesini arttırmak amacıyla da temel zemini içerisine çekmeye dayanıklı ve zemin ile arasında yeterli sürtünmeye sahip donatılar yerleştirilmesinin geleneksel yöntemlere oranla daha hızlı, daha efektif ve daha ekonomik alternatif çözümler oluşturduğu ortaya konmuştur. Bu çalışmada model boyutunda teorik ve deneysel çalışmalar yapılarak donatılı zeminler üzerine oturan yüzeysel temellerin analizi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANALYSIS OF SHALLOW FOUNDATIONS RESTING ON REINFORCED SOILS AHMET ARSLAN DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mustafa LAMAN Year: 2001 Pages: 81 Jury : AssocProf. Dr. Mustafa LAMAN : Prof. Dr. Erhan IORAL : AssocProf. Dr. Hasan ÇETİN Today, the technical advancement in the field of civil engineering and civil engineering techniques increase swiftly. This leads to increase in the urbanization expanding in waste areas. Due to this rapid uncontrolled expansion, available potential urban areas decline rapidly and thus urbanization slowly moves to less suitable or problematic areas. The problematic soils are defined as the soils with less bearing capacity. To date many alternative methods have been developed to improve such soils. Each of these methods has advantages and disadvantages. There has been much research and application conducted on the reinforced soils. This concept has been first used by a French scientist H. Vidal. Lately, new techniques aiming to develop reinforcements that enable main infrastructures to resist contraction and reduce friction with soils have been employed. These techniques offer the problem more swift, effective, and cost-effective solutions. In this respect, many theoric and experimental studies have been carried out to develop models in order to investigate shallow foundation that lye on reinforced soils.