Ekmeklik buğdayda dane ağırlığı ve bununla ilgili kimi özelliklerin kalıtımı üzerinde araştırmalar
Heritability studies of grain weight and related traits in bread wheat
  1. Tez No: 112491
  2. Yazar: FARUK TOKLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bread wheat, heritability, heterosis, heterobeltiosis, epistatic effect. II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
DOKTORA TEZİ EKMEKLİK BUĞDAYDA DANE AĞIRLIĞI VE BUNUNLA İLGİLİ KİMİ ÖZELLİKLERİN KALITIMI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR FARUK TOKLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALİ Danışman : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Yıl : 2001, Sayfa : 102 Jüri : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Prof. Dr. İbrahim GENÇ Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Bu çalışma, ekmeklik buğdayda dane ağırlığı ve iriliği ile diğer bazı bitkisel karakterlerin oluşumundaki genetik temelleri araştırmak amacı ile yürütülmüştür. Çalışmada; 84 ÇZT 04 (iri daneli), Panda (orta irilikte) ve Bow“S”/Crow“S”(küçük daneli) ekmeklik buğday genotiplerinin resiproklu olarak melezlenmesinden elde edilen Panda X 84 ÇZT 04, Panda X Bow,,S7Crow“S”, 84 ÇZT 04 X Bow“S7Crow”S“, 84 ÇZT 04 X Panda, Bow”S7Crow“S”X Panda ve Bow“S7Crow”S" X 84 ÇZT 04 melez kombinasyonlarında; P1, P2, Fi, F2, BCı ve BC2 döl kuşaklarına ilişkin ortalama değerler ve varyanslar kullanılarak kalıtım derecesi ve gen etkileri ile diğer bazı genetik parametreler saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; üst boğumarası uzunluğu, bitki boyu, başakta başakçık sayısı ve dane iriliği bakımından kalıtım derecesinin yüksek, ayrıca eklemeli ve dominant gen etkilerinin önemli olduğu ve erken döl kuşaklarında yapılacak seleksiyonla bu özelliklerde önemli artışlar sağlanabileceği; bitkide başak sayısı, başak uzunluğu, başakta dane sayısı ve bitki dane verimi özelliklerinin oluşumunda genetik faktörlerin yanında çevre faktörlerinin de önemli olduğu, başaklanma süresi, bayrak yaprağı alanı, başak verimi ve 1000 dane ağırlığı bakımından ise kalıtım derecesinin yüksek ancak epistatik gen etkilerinin de önemli olmasından dolayı seleksiyonun ileri döl kuşaklarında da devam ettirilmesi gerektiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler Ekmeklik buğday, kalıtım derecesi, heterosis, heterobeltiosis, epistatik etki.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS HERITABILITY STUDIES OF GRAIN WEIGHT AND RELATED TRAITS IN BREAD WHEAT FARUK TOKLU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tcettin YA?BASANLAR Year : 2001, Pages : 102 Jury : Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Prof. Dr. Ibrahim GENÇ Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN This study was conducted to determine genetical basis of grain weight and size in bread wheat. In this study heritability, gene effects and some genetic parameters were obtained by using datas of Pi, P2, Fi, F2, BCi and BC2 generations. 84 ÇZT (plump kernels), Panda (medium kernels) and Bow“S7Crow”S“ (small kernels) parents were reciprocal crossed and Panda X 84 ÇZT 04, Panda X Bow”S7Crow“S”, 84 ÇZT 04 X Bow“S7Crow”S“, 84 ÇZT 04 X Panda, Bow”S7Crow“S”X Panda and Bow“S7Crow”S" X 84 ÇZT 04 crosses were obtained. The results of this study indicated that; heritability and additive and dominance gene effects are higher so, early generation selection is effect for peduncle leght, plant height, spikelets per spike and grain size. Number of spikes per plant, spike lenght, number of grains per spike and yield of per plant either genetic or environmental effects were high. Higher heritability and epistatic gene effects were obtained for heading date, flag leaf area, grain weight per spike and 1000 grain weight so, selection should made advanced generations for these characters.