Hatay ili kentiçi ve varoşları hayvan yetiştiriciliğinin (küçükbaş ve büyükbaş) yapısı ve çevresel etkileşimi
The Structures of urban and peri-urban livestock production (large and small ruminants) system and their environmental impacts
  1. Tez No: 112497
  2. Yazar: SAMİ ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antakya, İskenderun, Büyükbaş, Küçükbaş, Kent İçi ve Çevresi Hayvancılığı, Antakya, İskenderun, Large Ruminants, Small Ruminants, Urban and Peri-urban Livestock Production
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma da, Hatay ili Antakya ve İskenderun ilçelerinde kent içi ve çevresi, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı teknik, sosyal, ekonomik ve çevre sağlığı yönünden incelenmiştir. Araştırmada kent içi hayvancılığının teknik yönden çok yetersiz olduğu, sosyal anlamda kent içi hayvancılığından dolayı çevre insanlarının koku, sinek ve gürültü gibi olumsuz faktörlerden son derece rahatsızlık duydukları, ayrıca hayvan barınaklarının insan, toplum ve çevre sağlığının korunması açısından pek uygun olmadıkları, yapılan işin ekonomik olmadığı,üretimin düşük olduğu belirlenmiştir. Kent İçi hayvancılığın genellikle insanların evsel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapıldığı düşünülürse, bu durumun ileriki dönemler için teşvik edici olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in İskenderun and Antakya counties of Hatay province with the objectives of investigating the technical, social, economical, environmental, public health aspects of urban and peri-urban livestock production systems. The results indicated that the urban and peri-urban livestock production were significantly insufficient technically, causing great discomfort to the neighbourhood via sound, smell and fly pollution of the vicinity. In additional the existing housing was found to be unsuitable for the provision of human, public and environmental health. More over the system of production was found to be uneconomical due to low productivity. The results also indicated that among the main objectives of involvement in urban and peri-urban livestock production, the provision of livestock products for the household may become more and more attractive in the future.