Arıtma tesislerinden izole edilen bazı zoogloea ramigera suşlarının biyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin saptanması, bu suşlarla sağlanabilen tekstil boyarmadde giderimi
The Determination of biochemical and biological properties of some zoogloea ramigera strains isolated from wastewater treatment process and the textile dyestuff treatability with this strains
- Tez No: 112514
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zoogloea ramigera, Adsorbsiyon, Tekstil boyaları, Zoogloea ramigera, Adsorption, Textile dyestuff n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YÜKEK LİSANS TEZİ ARITMA TESİSLERİNDEN İZOLE EDİLEN BAZI Z00GLOEA RAMİGERA SUŞLARTNIN BİYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI, BU SUŞLARLA SAĞLANABİLEN TEKSTİL BOYARMADDE GİDERİMİ Osman GULNAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman :Prof.Dr. Ömer ÇOLAK Yıl:2001, Sayfa: 68 Jüri :Prof.Dr.Ömer ÇOLAK :Prof. Dr. Nedim UYGUN :Doç.Dr.Burhan ARIKAN Bu çalışmada SBR (Sequencing Batch Reactor) ve RBC (Rotating Biological Condactor) sistemlerinden izole edilen Zoogloea ramigera suşlannın, biyolojik ve biyokimyasal özelikleri saptanıp, bu suşlar ile tekstil endüstrisinde kullanılan Direkt red 80 (CI: 35780), Remazol Brillant Blue R-19 ( CI: 61200) ve Dispers red 1 ( CI: 1 1 1 10) boyaların, adsorbsiyon ile gideriminin başarı düzeyi araştırılmıştır... Arıtma tesislerinden izole edilen suşlar Zl, 21,... seklinde adlandırılmış ve bu suşlardan Zl ve Z5'in 2. ramigera 115 ile, Z9'un 2 ramigera I-16-M ile ve Zll'in ise 2. ramigera 106 suşu ile biyokimyasal yönden benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Boya giderim düzeylerinin belirlenmesinde zamana ve konsantrasyona bağlı olarak iki farklı test uygulanmıştır. Zamana bağlı adsorbsiyon testlerinde, süre 5-320 dakika arasında seçilmiş, boya konsantrasyonu 40 mg/1 olarak sabit tutulmuştur. Boya giderimi için en yüksek verim direkt boya için Zl suşu ile %26, Z5 suşu ile % 20, Z9 suşu ile % 19 ve Zl 1 suşu ile % 38 olarak saptanmıştır. Dispers boya için Zl suşu ile %89, Z5 suşu ile %86, Z9 suşu ile %98 ve Zil suşu ile %81,5 düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Reaktif boya için Zl suşu ile %38, Z5 suşu ile % 35, Z9 suşu ile % 38 ve Zil suşu ile % 29 oranında giderin olduğu tespit edilmiştir. Konsantrasyona bağlı olarak yapılan çalışmada süre sabit tutulmuş, boya konsantrasyonu 20- 240 mg/1 arasında seçilmiştir. Süre dispers boya için 30, reaktif boya için 40 ve direkt boya için 50 dakika olarak alınmıştır. Boya giderimi için en yüksek verim direkt boya için Zl suşu ile 120 mg/l'de %56, Z5 suşu ile 160 mg/l'de %54, Z9 suşu ile 160 mg/l'de %53 ve Zil suşu ile 160 mg/l'de %64 olarak saptanmıştır. Dispers boya için Zl suşu ile 240 mg/l'de %76, Z5 suşu ile 120mg/l'de %74, Z9 suşu ile 200mg/l'de %98 ve Zl 1 suşu ile 80mg/l'de %76 olarak belirlenmiş ve reaktif boya için Zl suşu ile 240mg/l'de %54, Z5 suşu ile 120mg/l'de %55, Z9 suşu ile 200mg/l'de %67 ve Zil suşu ile 120mg/l'de %56 düzeyinde saptanmıştır. Çalışmadaki ölçümler spektroskopik olarak yapılmıştır. Testlerde (Zl:0,9mg/mL Z5:0,86mg /mL Z9: l,25mg/ml ve Zl 1 : 0,83 mg/ml )kuru ağırlıkta bakteri kültürü ]
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETEMINATION OF BIOCHEMICAL AND BIOLOGICAL PROPERTIES OF SOME ZOOGLOEA RAMIGERA STRAINS ISOLATED FROM WASTEWATER TREATMANT PROCESS AND THE TEXTILE DYESTUFF TREATABILITY WITH THIS STRAINS Osman GULNAZ DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCD2NCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof.Dr.Ömer ÇOLAK Year: 2001, Pages: 68 Jury :Prof.Dr.Ömer ÇOLAK :Prof. Dr. Nedim UYGUN :Doç.Dr.Burhan ARTKAN In the study that, the biological and biochemical properties of from SBR (Sequencing Batch Reactor) and RBC (Rotating Biological Condactor) systems being isolated of Zoogloea ramigera strains were fixed with these strains adsorbtion level of the direct red SO.disperse red 1, and remazol brillant blue R-19 dyes in the textile indusiy and succes level of treatability investigated. The strains isolated from wastewater treatment sysrems are named Z1,Z2,.... and from these strains Zl and Z5 take after with Z.ramigera 1 15, Z9 with Z.ramigera I-16-Mand Zl 1 with Z ramigera 106 with the biochemical properties. There are two test made to detemine the dye treatability with respect to time and cocentration. In the time dependent test time was chosen between 5-320 min.Dye concentration held at constant concentration at 40mg/l. For dye treatabity the highest yield is si for direct dye with Zl strains % 26,with Z5 %20, with Z9 % 19 and with Zl 1 % 38. For dyspers dye it is determined with Zl strains % 89,with Z5 %86, with Z9 %98 and with Zl 1 %81,5 and for reactive dye it is determined with Zl %54? with Z5 %35, with Z9 %38 and with Zl 1 % 29. In the concentration depended lest time held constant and dye cncentration was chosen between 20 -240 mg/1. Time was take after for disperse dye 30 min.,for reactive dye 40 min. And for direct dye 50 min. For dye treatability highest yield is set for direct dye with Zl strains at 120 mg/1 concentration %56, with Z5 at 160 mg/1 concentration %54, with Z9 at 160 mg/1 cocentration %53 and with Zl 1 at 160 mg/1 concentration %64.For disperse dye it is determined with Zl strains at 240 mg/l concentration %76, with Z5 at 120mg/l concentration %74, with Z9 at 200mg/l concentration %98 and with Zl 1 at 80 mg/1 concentration %76.For reactive dye it is determined with Zl strain at 240mg/l concentration %54,with Z5 at 120mg/l concentration % 55, with Z9 at 200mg /l concentration %67 and with Zl 1 at 120mg/l concentration %56. The mesurement in the project are made spectroscopic in the test (Zl:0,9mg/ml, Z5:,086mg/mL Z9: 1.25mg/ml and Zl 1 :0,83mg/ml)the bacteria culture at dry weight are used.