A Research on possibility of growing intermixed phacelia (phacelia tanacetifolia bentham) and wheat (triticum durum desf. ) under the climate of the Southeast Anatolia region
Phacelia GAP bölgesi koşullarında arıotu (phacelia tanacetifolia bentham)'nun buğdayla (triticum durum desf. ) karışım yetiştirilme olanakları üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 112517
  2. Yazar: MÜSLÜM COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SAĞLAMTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: wheat, phacelia, mixing planting, yield. n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ GAP BÖLGESİ KOŞULLARINDA ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham)'NUN BUĞDAYLA (Triticum durum Desf.) KARIŞIM YETİŞTİRİLME OLANAKLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTTRMA MUSLIM COŞKUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Yıl : 2001, sayfa: 86 Jüri : Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR : Prof. Dr. Veyis TANSI :Doç. Dr. Mustafa KIZDLŞİMŞEK GAP Bölgesi koşullarında anotunun buğdayla karışım yetiştirilme olanaklarının saptanması amacıyla yürütülen bu çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada arıotu ve buğday saf ve anotunun değişik oranlarda buğdayla karışımları ekilmiştir. Bu karışımlarda buğday 25 kg/da sabit tutulmuş, anotu ise 50 g/da, 250 g/da, 500 g/da, 750 g/da, 1000 g/da, 1250 g/da, 1500 g/da, 1750 g/da ve 2000 g/da olarak uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlardan tüm denemede buğday ekimden 33 gün sonra çıkmıştır. Çıkış suresinden sonra, sapa kalkma süresi 79 gün, başak sürme süresi 139 gün, çiçeklerime süresi 149 gün ve hasat süresi de 203 gündür. Buğdayın bitki boyunun 90.29-93.18 cm, 1000 tane ağırlığının 47.63-51.27 g, tane veriminin ise 344.2-564.2 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Anotunun ise; çıkış süresi ekiminden 34 gün sonra gerçekleşmiştir. Çıkıştan sonra ilk çiçeklerime süresi 109 gün, % 50 çiçeklenme süresi 123 gün, tam çiçeklerime süresi 127 gün, tohum bağlama süresi 133 gün, gelişim suresi 134 gün ve hasat süresi de 170 gündür. M2'de anotu bitki sayısı tüm denemede 58.00-464.80 adet, buğday bitki sayısı 439.8- 462.8 adet, m2'deki anotu bitki sayısı oranı % 11.14-32.23, buğdaya oram %12.55-47.10, anotunun bitki boyu 67.35-81.08 cm, bitki dal sayısı 1.25-4.25 adet, kömeç sayısı 3.75-7.25 adet ve kömeç çiçek dalı sayısı 3.50-125 adet arasında değiştiği saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; buğdayın verimini düşürmeden anotunun karşım olarak yetiştirilebileceği en uygun karışım oranı 25 kg/da Buğday + 50 g/da Anotu olarak saptanmıştır. Anahtar Kelimeler. Buğday, Anotu, Karışık Ekim, Verim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC THESIS A RESEARCH ON POSSIBILITY OF GROWING INTERMIXED PHACELIA (Phacelia tanacetifolia Bentham) AND WHEAT (Triticum durum Desf.) UNDER THE CLIMATE OF THE SOUTHEAST ANATOLIA REGION MÜSLÜM COŞKUN INSTITUTE OF NATURAL AND APPUED SCIENCES UNIVERISTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Turan SA?LAMTİMUR Yean 2001, Pages: 86 Jury : Prof. Dr. Turan SA?LAMTİMUR : Prof. Dr. Veyis TANSI : Doe. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK This research was conducted to search the possibility of growing wheat and phacelia as mixed crops in the Southeast Anatolia Region (GAP). The research was arrenged complete randomized bloks with 4 replications. Pure phacelia and wheat were planted as a control plot and various ratios of wheat+phacelia mixtures were tested. The ratios of phacelia were 50 g/da, 250g/da, 500 g/da, 750g/da, 1000 g/da, 1250 g/da, 1500 g/da, 1750 g/da, 2000 g/da while wheat ratio was the same (25 kg/da) for the all treatments. Wheat emerged in 33 days after planting and uprising of stands took 79 days from emergence, spike development in 139 days, flowering in 149 and harvest period completed in 203 days after emergence. Wheat stand height was 90.29-93.18 cm and 1000 seeds weight was 47.63-51.27 g. Phacelia emerged in 34 days after planting. The beginning of flowering stage took 109 days from emergence, 50% of flowering in 123 days, and flowering period was completed in 127 days. Phacelia seeds formation started in 133 days, evelopment period was 134 days and harvesting period was 170 days. Phacelia stand number was 58.00-464.80 per m2 and wheat stand number was 438.80-462.80 per m2 in all replications. Phacelia/wheat ratio was 11.14-32.23. Phacelia stands height was 67.35-81.08 cm. There were 1.25-.25 branches per plant. There were 3.75-7.25 head of phacelia per plant and there were 1.25-.50 flower branches per head. The result showed that wheat and phacelia could be grown as mixer crops without any wheat yield loss. The best mixing ratio of wheat and phacelia is 25 kg/da and 50g/da respectively.