İzabella üzüm çeşidinin Tekirdağ koşullarında yetiştirilme olanaklarının araştırılması
A research on growing possibility of izabella grape variety in Tekirdag condition
- Tez No: 256999
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İzabella, ampelografi, şarap, Tekirdağ
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırma, 2007 yılı vegetasyon döneminde yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Karadeniz bölgesinde doğal olarak yetişebilen İzabella üzüm çeşidinin Tekirdağ koşullarında yetiştirilme olanaklarını belirlemek amacıyla fenolojik gözlemler, ampelografik özellikler, salkım ve tane özellikleri, şarap kalitesi incelemiştir.İzabella'nın fenolojik gelişme aşamalarında; gözlerin kabarması 20.04, gözlerin uyanması 28.04, tam çiçeklenme 17.06, ben düşme 19.07, olgunluk 13.09, yaprak dökümü 25.11 tarihleri olarak belirlenmiştir. Salkım ve taneye ait özellikler incelendiğinde asma başına ortalama 11 salkım bulunan, silindirik salkım yapısında, 109,70g salkım ağırlığında, 69,22 cm eninde, 107,42 cm boyunda, 87,70 cm³ hacimde, üzerinde ortalama 42 tane bulunan salkım yapısına sahiptir. Tane yuvarlak, mavimsi-siyah, kalın kabuklu, 16.06 mm eninde, 17.22 mm boyunda, 2 çekirdekli yapıya sahiptir. Şaraba ait özellikler incelendiğinde alkol %9,5 g/L, pH 3,18, toplam asit 7,26 g/L, şeker %72,5, genel SO2 35 mg/L, tanen 0,9292 mg/L, antosiyanin 156 mg/L olarak bulunmuştur.Tüm bu incelenen ve araştırılan karakterler göz önünde bulundurulduğunda Karadeniz Bölgesi ile benzer koşullara sahip Tekirdağ'da da yetiştirilebileceği sofralık olarak değerlendirilebileceği ve yapılan şarap degüstasyonunda kaliteli şarap sınıfında yer almıştır. Şarabının yalın olarak üretimi Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Şarap Tüzüğü tarafından uygun olmadığı belirtilmiş olduğundan bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in 2007 vegetation season. In this research growing possibility of Izabel grape variety which is grown in naturel flora in Karadeniz region was ingestigated for Tekirdağ. For that purpose phelonologic observations, ampelographic characteristics, cluster and berry characteristics and wine quality were examined.It was found that; bud swelling date was on 24th of April, bud burst was on 28th of April, full bloom was on 17th of June, verasion was on 19th of July, maturation was on 13th of September, leaf fall was on 25th of November. We also investigeted cluster and berry characteristics. Avarege cluster per grapevine was 11, shape of the cluster was cylindirical. Cluster weight was 109,70g, cluster width was 69,22mm, lenght of the cluster was 107,42mm, cluster volume was 87,70mm, berry number average 42 in per cluster. Berries were round, blue-black colored and thick skinned. Berry width was 16,06mm ,berry length was 17,22mm and there were two seed per berry. In the characteristic wine of Izabella it was found that, alcohol content was %9,5, pH was 3,18 ,total acidity was 7,36 g\L ,sugar content was 72,5g/L, total SO2 concentartion 35mg/L, tanin content was 0,9292 mg/L, and anthociyanin content was 156mg/L.Considering that all these characteristics examined and analysed, it has been evaluated that grape can be also grown in Tekirdağ which has the similiar conditions with Black sea region and that it can be used as table grape, and also it has been classified within the ?quality wine? class in wine degustation. Because the pure wine production has been indicated as ?not permitted? in accordance with Wine Regulations of Turkish Food Codex, it has been decided that further detailed studies should be carried.Keyword: İsabella, ampelography, wine, Tekirdag.