Eskişehir koşullarında fiğ (V. pannonica, V. villosu, V. dasycarpa) ve tahıl (arpa, yulaf, tritikale) karışımlarının nadas alanlarında yetiştirilme olanakları üzerinde araştırmalar
Research on possibilities of growing vetch (V. pannonica, V. villosa, V. dasycarpa) and cereal (barley, oats, triticale) mixtures on fallow fields under Eskişehir conditions
  1. Tez No: 169940
  2. Yazar: FİKRET BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY TÜKEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fiğ, Tahıl, Karışım
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ ESKİŞEHİR KOŞULLARINDA FIG (V. pannonica, V. vîllosa, V. dasycarpa ) VE TAHIL (Arpa, Yulaf, Tritikale) KARIŞIMLARININ NADAS ALANLARINDA YETİŞTİRİLME OLANAKLARI ÜZERİNDE ARAŞTHIMALAR Fikret BUDAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Yıl : 2005, Sayfa: 88 Jüri : Prof. Dr. Tuncay TÜKEL : Prof.Dr. Rüştü HATİPOĞLU : Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU : Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL : Yrd.Doç Dr. Ersin CAN Bu araştırma, 2001 ve 2002 yetiştirme sezonunda Eskişehir koşularında farklı fiğ tür ve çeşitlerinin bazı tahıllar ile karışımlarının nadas alanlarında yetiştirilebilme olanaklarının saptanması amacıyla yürütülmüştür. Denemeler kışlık olarak, üç tekrarlamalı tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 2 yıl kurulmuştur. Karışımlar, % 75 fiğ + % 25 tahıl tohum oranı ile ekilmiştir. Fiğlerin % 50 çiçeklerime döneminde biçilen karışımlarda; tahıl bitki boyu, fiğ sap uzunluğu, yaş ot verimi, kuru ot verimi, kuru otta fiğ oram, ham kül ve ham protein oranı ve ham protein verimi incelenmiştir. Araştırma bulguları; karışımlarının incelenen özelliklerinin yıllara bağlı olarak önemli derecede farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. İki yıllık ortalamalara göre, en yüksek tahıl bitki boyu ortalaması (80.6 cm) arpa + Efes karışımında, en yüksek fiğ sap uzunluğu (73.3 cm) ise, Efes +tritikale kombinasyonunda saptanmıştır. 3412.5 kg/da ile 2312.1 kg/da arasında değişen yaş ot verimi ortalaması karışımlara bağlı olarak önemli farklılık göstermemiştir. Yulaf +Tarm Beyazı kombinasyonu en yüksek kuru ot verimim (780.3 kg/da) veren karışım olmuştur. En yüksek fiğ oram (% 45.1) tritikale+ Seğmen 2002 karışımında saptanmıştır. Tritikale içeren karışımların ham kül oram ortalaması, arpa içeren karışımların ham kül oram ortalamasından istatistiksel olarak farksız, yulaf içeren karışımlarının ham kül oram ortalamasından ise daha yüksek olmuştur. En yüksek ham protein oram (%15.5) tritikale+Efes karışımından elde edilmiştir. En yüksek ham protein verimi (88.1 kg/da) tritikale+ Efes karışımından elde edilmiştir. İki yılın ortalaması olarak 3432.5 kg/da yaş ot verimi, 780.3 kg/da kuru ot verimi, % 20.9 fiğ oram ve 86 kg/da ham protein verimi sağlayan Tarm Beyazı + yulaf karışımının Eskişehir koşullarında nadas alanlarında yetiştirilebilecek tahıl+ fiğ karışımı olarak önerilebileceği, Ege Beyazı + tritikale, Menemen + arpa, Baydurbey 2002 + tritikale, Efes+tritikale, Munzur+ arpa ve Tarm Beyazı +arpa karışımların da önerilebilecek karışımlar olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. RESEARCH ON POSSIBILITIES OF GROWING YETCH(V.pannonica, V. vilhsa, V. dasycarpa ) AND CEREAL (Barley, Oats, Triticale) MTXTURES ON FALLOW FIELDS UNDER ESKİŞEHİR CONDITIONSFikret BUDAK DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Year : 2005, Page: 88 Jury : Prof. Dr. Tuncay TÜKEL : Prof.Dr. Rüştü HATİPO?LU : Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU : Prof.Dr. A.Emin ANLARSAL : Yrd.Doç.Dr. Ersin CAN This study was carried out in the growing seasons of 2001 and 2002 in Eskişehir to investigate the possibility of growing various vetch species in mixture with some cereal crops in fallow areas of Eskişehir. A split plots design arranged as cereals in main plots and vetch cultivars in sub-plots in Randomized Complete Blocks with 3 replications were used. Proportions in these mixtures were 75% and 25% for vetches and cereals, respectively. Mixtures were harvested at 50% flowering of vetches. In the mixtures, plant heights of cereals, stem lengths of vetches, green herbage yield, hay yield, vetch ratio in hay yield, crude ash and protein content of hay and crude protein yield were determined. Results of the study showed that characteristics of the mixtures studied were significantly influenced by the years. According to the two years averages, cereal height (80.6 cm) in the mixture of barley+ vetch cultivar Efes and the highest stem length of vetchs (73.3 cm) in the mixture of vetch cultivar Efes + triticale were measured. Green herbage yield varied from 3412.5 kg/da to 2312.1 kg/da depending on the mixture. The highest hay yield (780.3 kg/da) was obtained from the mixture of oats + vetch cultivar Tarm Beyazı. The mixture of triticale + vetch cultivar Seğmen 2002 showed the highest ratio (45.1 %) of vetch. Mean crude ash content of hay of the mixtures containing triticale was significantly higher than that of mixtures containing oats. The mixture of triticale + vetch cultivar Efes gave highest crude protein content (% 15.5) and highest crude protein yield (88. 1 kg/da). From the results of study, it was concluded that the mixture of oats + vetch cultivar Tarm Beyazı giving a green herbage yield of 3432.5 kg/da, a hay yield of 780.3 kg/da, a crude protein yield of 86 kg/da as well as containing 20.9 % vetch could be recommended for the fellow areas of Eskişehir. The mixtures of triticale with vetch cultivar Ege Beyazı, Efes and Baydurbey 2002 or barley with vetch cultivars Menemen and Munzur were also the Mixtures to be recommended. Key Word: Vetch, Cereals, Mixtures II