Kırmataşların (agregaların) yol inşaatlarındaki kullanımının değerlendirilmesi
The Aggregate properties used in upper road structure and its assessment
  1. Tez No: 112516
  2. Yazar: SUAD ŞKRİYELJ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Agrega (Kırma taş), Agrega özellikleri, Agrega kaynakları, Zeminler, Bitümlü bağlayıcılar, Aggregate (Crushed rock), Aggregate properties, Aggregate sources, Soils, Bituminous head covering
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ KIRMATAŞLARIN (AGREGALARIN) YOL İNŞAATLARINDAKİ KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Suad ŞKRIYELJ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Adem ERSOY Yd: 2001 Sayfa: 155 Jüri: Prof. Dr. Mesut AND. Doç. Dr. Adem ERSOY Yrd. Doç. Dr. Cengiz Duran ATIŞ Bu çalışmada, kırma taşı (agreganın) yol üst yapımında kullanabilme özellikleri incelenmiştir. Agrega yol inşaatının ana elemanlardan biridir. Yol inşaatında kullanılan taş malzemesi boyutlarının gittikçe küçültülmekte olduğu görülmektedir. Çeşitli taş ocaklarından alınan numuneler yol üst yapımında kullanılabilmesi için agrega kalitesini belirleyen bir dizi deneye tabii tutulmuştur. Numuneler Nurdağ kireç Sanayine ait taş ocağından, Çukurova kireç Sanayine ait taş ocağından ve TEKFEN'e ait Toprakkale (Buruncuk) ocaklarından toplanmıştır. Bu taş ocaklardaki kireç taşları ve bazaltların doğal yapı taşı ve agrega olarak kullanıp kullanılmayacağı araştırılmıştır. Bu amaçla, numunelerinin aşınma dayanımı, basınç direnci, özgül ağırlığı tespit edilmiştir. Ayrıca, numunelerinin değişik amaçlar için kullanılabilmesine yönelik fiziko- mekanik özellikleri belirlenmiş ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Konuyla yakından ilgili zeminler, bitümlü bağlayıcılar, yol üst yapımında kullanılan agrega şartnameler ve standartlar hakkında bilgi verilmiştir. Agrega-bitüm karışımları açıklanarak Marshall metodu ile karışım dizayn deneyleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle kireçtaşı ve bazaltlardan üretilen agregalar alt temel malzemesi, asfalt mıcır, beton agregası, yapı malzemesi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS ASSESSMENT OF USAGE OF CRUSHED ROCKS (AGGREGATES) IN ROAD CONSTRUCTION Suad SKRIYELJ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doc. Dr. Adem ERSOY Year: 2001 Page: 155 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL :Assoc. Prof. Dr. Adem ERSOY :Assist. Prof. Dr. Cengiz Duran ATIŞ In this study, the possible usage of crushed rocks (aggregates) in upper road structure was researched. Aggregate is the one of the main elements of road structure. It was observed that the size of the rock materials decreases. The samples collected from different quarries were examined by several examinations in order to determine the quality that is required to find the possibility of usage of samples. In upper road structure, the samples were collected from the quarries belong to Nurdag lime Industry, Çukurova lime Industry and the quarry of Toprakkale (Buruncuk) belong to TEKFEN. The limestones and basalts in these quarries were examined whether they may be used in upper road structure or not For this purpose, the wear resistance, uniaxial compressive strength and unit volume-weight of samples were determined. Seperately, the physico-mechanical properties were determined and chemical analysis were made to find other possible usage fields of these rocks. The soil subjected, bituminous head covering, rules and standarts for aggregates use d in upper road structure were knowledged. The aggregate- bituminous pavings were described and paving design experiments according to the Marshall method were carried out. Finally, as assessing the results obtained, it was found that the aggregates produced from limestones and basalts may be used as base material, asphalt aggregate, cement aggregate and building material.