'Beydağ barajı memba batardosu alüvyon enjeksiyonu uygulamaları'
'Applications of grouting alluvial deposits under the upstream cofferdam at Beydağ damsite'
  1. Tez No: 112521
  2. Yazar: MUSTAFA SANCAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Memba Batardosu, Alüvyon enjeksiyonu, Cutt-off, Devrivasyon Tüneli, Kontak ve Konsolidasyon Enjeksiyonları, Upstream Cofferdam, Alluvium injection, Cut-off, Diversion Tunnel, Contact and Consolidation Grouts. II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BEYDAĞ BARAJI MEMBA BATARDOSU ALÜVYON ENJEKSİYONU UYGULAMALARI Mustafa SANCAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Yıl: 2000 Sayfa: Jüri: Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Jüri: Doç.Dr. Hassan ÇETİN Jüri: Yrd.Doç.Dr. Alaaddin KILIÇ Bu çalışma 1999-2000 öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde mastır tezi olarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada Küçük Menderes nehri üzerine kurulacak olan Beydağ Barajının, gövde altında alüvyon kaldırılarak oluşturulacak pozitif cut-off kazı çalışmaları sonrası olası su sızmalarını ve kaçakları önlemek veya pompalanabilir seviyeye düşürebilmek amacıyla, memba batardosu altında yapılması öngörülen alüvyon enjeksiyon perdesi araştırılmıştır. Ayrıca bu çalışmada barajın derivasyon tüneli içerisindeki kontakt ve konsolidasyon enjeksiyonları da araştırılmıştır. Çalışmada belirlenmiş enjeksiyon kuyularında basınçlı su testleri, permeabilite testleri ve karot incelemeleri yapılmış ve enjeksiyon sırasında karşılaşılabilecek sorunlar mühendislik parametreleri açısından tesbit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, Beydağ Barajı memba batardosu enjeksiyon çalışmalarının başarılı olması için l.sıra perdelerin jel karışımları, ikinci sıra perdelerin ise mukavemet karışımları ile enjekte edilmesinin uygun olacağı kanısına varılmıştır. Açılan kontrol kuyularında yapılan testler sonucunda Baraj gövde kazısı sırasında kazı çukuruna memba batardosu altından çok az miktarda su gelimi olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc/PhD THESIS APPLICATIONS OF GROUTING ALLUVIAL DEPOSITS UNDER THE UPSTREAM COFFERDAM AT BEYDA? DAMSITE Mustafa SANCAR DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Year: 2000 Pages: Jury: Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Jury: Doç.Dr. Hassan ÇETİN Jury: Yrd.Doç.Dr. Alaaddin KILIÇ This study was prepared as a MSc thesis at the University of Çukurova, Faculty of Engineering and Architectural Department of Geology in 1999-2000 academic year. The aim is to imestigate goruting of alluvial deposit under the upstream cofferdam at Beydağ Dumpsite on Küçük Menderes River, in order to eliminate the seepage or reducing it to a negligible amount by constructing a complete vertical foundation seepage barrier (cutoff). Furthermore, the contacts and consolidation grouting inside the diversion tunnel of the damsite, were investigated at this thesis. Lugeon and permeability tests were carried out examination of core samples were dore in order to investigate the possible grouting problems in some selected grouting diallings. In conslusion, the success of grouting depends on the preparation of special mixtures of grout. First row of grouting should be prepared on the gel basis, second row of grouting should be prepared on the strength basis. According to test results of control drillings, very few water inflow into cut off trench was observed.