Kümeleme (cluster) analizi yöntemlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi ve tarımsal araştırmalarda kullanılması
Investigation on the methods of comparative cluster analysis methods and their use in agriculture research
- Tez No: 112520
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER KAYAALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cluster Analysis, Nonhierarchical Ouster Analysis, Clustering Methods, Similarity measures, Distance Measures II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KÜMELEME (CLUSTER) ANALİZİ YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ VE TARIMSAL ARAŞTIRMALARDA KULLANILMASI ERTANYAZGAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. G. Tamer KAYAALP Yıl:2001, Sayfa:94 Jüri: Doç. Dr. G.Tamer KAYAALP Prof. Dr. Mustafa AKAR Yrd. Doç. Dr. Suat ŞAHİNLER Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Süt Keçiciliği Araştırma ve Uygulama Ünitesi 'nde yetiştirilen kültür ırkı, yerli ırk ve melezleri üzerine yürütülmüş bir araştırmanın sonuçlarından elde edilen verilere (59 dişi cebiç üzeriden alman canlı ağırlık, kıl rengi, pigmentasyon, kıl uzunluğu, deri kalınlığı, hemoglobin tipi, transferin tipi, glikoz akşam, kolesterol akşam, glikoz sabah, kolesterol sabah) farklı uzaklık ölçütleri (öklid, karesel öklid ve pearson korelasyon) kullanarak, veriler ham ve Z-puanlarına dönüştürüldükten sonra kümeleme analiz yöntemleri uygulanmıştır. Çalışmada ham veriler için en iyi sonuçlar Pearson Korelasyon Uzaklık Ölçütü kullanıldığında, Gruplar Arası Ortalama Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Gruplar İçi Ortalama Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Tek Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Tam Bağlantı Kümeleme Yöntemi ve Merkezi Bağlantı Kümeleme Yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Z-puanlarına dönüştürülmüş veriler de en iyi sonuçlar Öklid Uzaklık Ölçütü kullanıldığında; Gruplar Arası Ortalama Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Gruplar İçi Ortalama Bağlantı Kümeleme Yöntemi ve Ward Bağlantı Kümeleme Yöntemleri, Karesel Öklid Uzaklık Ölçütü kullanıldığında; Gruplar Arası Ortalama Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Gruplar İçi Ortalama Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Tek Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Tam Bağlantı Kümeleme Yöntemi ve Ward Bağlantı Kümeleme Yöntemleri kullanılarak, Pearson Korelasyon Uzaklık Ölçütü kullanıldığında ise Gruplar Arası Ortalama Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Gruplar İçi Ortalama Bağlantı Kümeleme Yöntemi, Tek Bağlantı Kümeleme Yöntemi ve Tam Bağlantı Kümeleme Yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Kümeleme Analizi, Aşamalı Kümeleme Analizi, Kümeleme Yöntemleri, Benzerlik Ölçütleri, Uzaklık Ölçütleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION ON THE METHODS OF COMPARATIVE CLUSTER ANALYSIS METHODS AND THEIR USE IN AGRICULTÜR RESEARCH ERTANYAZGAN DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc Prof. Dr. Tamer KAYAALP Yean2001, Pages:94 Jury : Assoc Prof. Dr. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Mustafa AKAR Assist Prof. Dr. Suat ŞAHİNLER In this study, raw and transformed data to Z-scors, which was collected data from a study on egzotic x local crossbred and purebred were breeding at Çukurova University of Agricultural Faculty, Research and Application Unit (live weight, coat color, pigment structure, fiber lenght, skin thidmen, genotype, hemoglobin type, transferin type, shover, glucose evening, collesterole evening, glucose morning, collesterole morning from 60 female yearling) were applied methods of cluster analysis using different distance measures (euclid, square euclid, pearson correlation). In the study; the best results for raw data using pearson correlation distance measures was handed in with Beetween-groups linkage method, within-groups linkage method, Single linkage method, Complete linkage method and Centroid linkage method. For transformed data to Z-scors when euclid distance measure was used, the best result were appeared with beetween-groups linkage method, within-groups linkage method and ward linkage method, square euclid distance measure were used beetween-groups linkage method, within-groups linkage method, single linkage method, complete linkage method and ward linkage methods. When the pearson correlation method was used, the best result were appeared with beetween- groups linkage method, within-groups linkage method, single linkage method, complete linkage method.