Mineralogy of the Sütleğen bauxite occurrences (Kaş-Antalya)
- Tez No: 12857
- Danışmanlar: DR. M. ENDER ATABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sütlegen-Kaş-Antal ya, Boksit, Mineraloji, Süt 1 egen-Kaş-Antal ya, Bauxite, Mineralogy
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
SÜTLEGEN BOKSİT YATAKLARININ MİNERALOJİSİ (KAŞ-ANTALYA) YALINIZ, M.Kenan Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Dr. M. Ender ATABEY 87 sayfa, Şubat 1991 ÖZET Sütleğen boksit yatakları Kaş-Antalya' nın kuzeyinde, Beydagları 'nın güney bölümünde yer almaktadır. Beydağlarında bulunan 17 boksit zuhurundan 144 boksit numunesi toplanmıştır. Numunelerdeki mineraller, X-ışınları difraksiyonu, diferansiyel termal analiz, enfraruj absorpsiyonu spektroskopisi, petrografik ve maden mikroskopu ile tayin edilmiştir. Mineralojik analizler boksitlerin böhmitik olduğunu göstermiştir. Böhmitin yanısıra gibsit, kaolinit, hematit, götit, lepidokrosit, anataz, ve kuvars bulunmuştur. Bu minerallerin yanısıra Sütlegen boksit yataklarında böhmit jeli, gibsit jeli, ve kaolinit jeli bulunmuştur.Toplam, 53 adet numune A1203, Fe203, Si02, Ti02, ve ateşte kayıp değerleri için analiz edilmiştir. İkili karşılaştırmalar, topraksı boksitlerde Al203-Fe203 ün negatif karşılaştırmaya sahip olduklarını, Analizi yapılan diğer oksitlerin topraksı boksit içerisinde herhangi bir korelasyona sahip olmadıklarını göstermiştir. Som boksitlerde Al203-Si02, Fe203-SiO2, Fe203 -Ateşte kayıp, ve Ateşte kayıp-Si02 değerleri arasında negatif karşılaştırma var iken Ti02 in analizi yapılan diğer oksitlerle som boksitler içerisinde herhangi bir korelasyona sahip olmadığını göstermiştir Mineralojik ve kimyasal bulgular Sütlegen boksit yataklarının, oksitleyici ortamda oluştuğunu, olgunluğa ulaşmadığını ve alterasyona uğradığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
MINERALOGY OF THE SÜTLEGEN BAUXITE OCCURRENCES (KAŞ- ANTALYA) YALINIZ, M.Kenan Faculty of Engineering M.S. in Geological Eng. Supervisor: Dr. M. Ender ATABEY 87 pages, February 1991 ABSTRACT The Sütlegen bauxite occurrences are located within the southern part of the Beydağ 1 an, north of Kaş-Antalya. 144 bauxite samples are collected from 17 different occurrences. X-ray powder diffraction, differential thermal analysis, infrared ' absorption spectroscopy, transmitted light microscopy and reflected light microscopy studies are applied to identify the mi neral ogical composition of the occurrences. The mineral ogical studies indicate that bauxite occurrences are mainly boehmitic. In addition to boehmite, gibbsite, kaolinite, hematite, goethite, 1 epidocroci te, anatase, and quartz are identified. The Sütlegen bauxite occurrences also contain gels which are found to be boehmite gel, gibbsite gel, kaolinite gel, and alumina-silica gel. mA total of 53 samples is analyzed for A1203, Fe2 03, Si02, Ti02 and LO I. The bivariate correlation indicates that, in earthy bauxites: A1203 and Fe2 03 are negatively correlated and there is no correlations between other analyzed constituents. In massive bauxites: Al203-Si02, Fe203-Si02, Fe203-L0I, and L0I-Si02 have negative correlations whereas Ti02 has no significant correlations between the analyzed constitunets. The mi neral ogical and chemical data indicate that, the Sütlegen bauxite occurrences are formed in an oxidizing environment. They are immature and subjected to alterations.