Gülek-Ardıçlı (Mersin) alanının stratigrafisi
Stratigraphy of the Gülek-Ardıçlı (Mersin) area
- Tez No: 112522
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ecemiş Fay Kuşağı, Stratigrafi, Tersiyer, Ecemiş Fault Zone, stratigraphy, Tertiary II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ GÜLEK-ARDIÇLI (MERSİN) ALANININ STRATİGAFİSİ MUHAMMET TAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTE FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof Dr. Cengiz YETİŞ Yıl : 2001 Sayfa : 79 Jüri : Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR İnceleme alanı doğuda Amanos Dağları, kuzeyde Toros dağ kuşağı, güneyde ise Akdeniz ile sınırlandırılmış olan Adana ve Mut-Silifke basenleri sınırında ve Ecemiş Fay Kuşağı üzerinde yer alıp bu çalışmada Gülek-Ardıçlı köyleri dolayının detay stratigrafi incelemesi yapılmıştır. Haritalama alanında farklı stratigrafık ve yapısal konum sunan kaya stratigrafi birimleri ayırtlanarak haritalanmıştır. Ecemiş Fay Kuşağının Gülek Dağ'ından güneye uzanımını oluşturan bölgede temeli batı blokta Permiyen yaşlı Bolkardağ mermerleri oluşturmaktadır. Doğu blokta, haritalama alanında temeli Üst Triyas-Jura-Kretase yaşlı platform karbonatları niteliğindeki Demirkazık formasyonu oluşturur. Gerek Ecemiş Fay Kuşağının güneye uzanımı, gerekse Ecemiş Fay Kuşağı batı-doğu bloğu güneyi Oligosen-Alt Miyosen yaşlı Miyosen denizi transgresyonu öncesine ait akarsu çökelleri niteliğindeki Gildirli formasyonu ile üzerlenir. Daha üstte Adana Baseni Tersiyer istifi transgresif dönemine ait sığ deniz plaj çökellerinden ibaret Kaplankaya ve resifal nitelikli Karaisalı kireçtaşı yüzeyler. Çalışma alanında Ecemiş Fay Kuşağının özellikle Miyosen denizi çökelleri ile örtülü olduğu kesimlerde izlenebilmesinde güçlükler bulunmaktadır. Bu durum çok kalın, çok dayınımlı, resifal nitelikli Karaisalı kireçtaşının Ecemiş Fayının genç hareketlerinden kuzey alanlardaki kadar etkilenmemesiyle ilgilidir. Bu çalışma ile Ecemiş Fay Kuşağı boyunca Gülek-Ardıçlı (Mersin) alanının stratigrafisi ile Gülek Dağ'ından güneye Ecemiş Fay Kuşağı'nın uzanımı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STRATIGRAPHY OF THE GÜLEK-ARDIÇLI (MERSİN) AREA MUHAMMET TAŞ DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Year: 2001 Pages: 79 Jury: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR The aim of this study is to organize the stratigraphy of the Gülek-Ardıçlı (Mersin) area. The investigated area is situated in the northeastern part of Eastern Mediterranean coast in Turkey and bounded by the Amanos Mountains in the east, Taurus Orogenic Belt in the north, Mut-Silifke Basin in the west and also, it extends to Cyprus underneath the Mediterranean in the south. Different lithostratigraphic units are mapped in the southern part of the Ecemiş Fault Zone, from Gülek mountain. Permian aged Bolkar marbles form the basement at the western block of the Ecemiş Fault Zone. On the other hand Late Triassic-Cretaceous aged platform carbonates constitute the base at the eastern block. Terrestrial character of Oligosen- Lower Miocene aged Gildirli formation forms the pre-transgressive unit in the region and covers southern part of the Ecemiş Fault Zone. This unit is overlain by the shallow marine-beach elastics of the Kaplankaya formation and reefal carbonates of the Karaisalı limestone which consists of transgressive units of the Tertiary Adana Basin. At the top of the succession, Quaternary aged Gülek conglomerates crops-out at the southern lining of the Ecemiş Fault Zone. In the study area Ecemiş and Cevizlik faults are mainly covered by the Tertiary deposits.