A Simulation analysis of frequent and infrequent part delivery policies in just-in-time environment
Tam zamanında üretim ortamında sık ve sık olmayan parça teslimat politikalarının benzetim analizi
  1. Tez No: 112538
  2. Yazar: MÜZEYYEN KAHYALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZVAN EROL, DOÇ. DR. OSMAN BABAARSLAN, YRD. DOÇ. DR. FUNDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim Sistemleri, Tam Zamanında Satın Alma, Sık Teslimatlar, Sipariş Politikaları II, Just-in-Time Manufacturing Systems, Just-in-Time Purchasing, Frequent Deliveries, Ordering Policies
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TAM ZAMANINDA ÜRETİM ORTAMINDA SIK VE SIK OLMAYAN PARÇA TESLİMAT POLİTİKALARININ BENZETİM ANALİZİ MÜZEYYEN KAHYALAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Rızvan EROL Yıl: 2001, Sayfa: 95 Jüri : Doç. Dr. Rızvan EROL : Doç. Dr. Osman BABAARSLAN : Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Tam Zamanında Satın Alma Sisteminin tanımı“Tam Zamanında”filozofisini satın alınanan parçalara da yayar. Tam Zamanında Satın Alma, küçük sipariş miktarlarının doğrudan üretim hattına, tam zamanında kullanılmak üzere sık teslimatlarını gerektirir. Bundan dolayı, üretimde ihtiyaç duyulan parçaların sık teslimatı hedefiyle, Tam Zamanında Satın Almanın performansı; Tam Zamanında Üretim Sistemlerinin başarı ölçümünde çok kritiktir. Bu tezde, Tam Zamanında Satın Alma politikası; kanban sayılan, üretim sürelerindeki değişimler ve temin sürelerindeki değişimler gibi deneysel tasarımlarda test edilmiştir. Sık ve sık olmayan parça teslimat politikaları kullanılarak bu faktörlerin; üretim hızı, üretim parçalarının işlem-içi-stok miktarları, satın alman parçaların işlem-içi-stok miktarları, istasyonların kullanılma yüzdeleri ve sistemin talebi tam zamanında karşılama olasılığı gibi performans ölçütlerine etkileri incelenmiştir. Tam Zamanında Satın Alma sisteminden daha etkili bir performans sağlamanın, üretim süreleri ve temin sürelerindeki değişimlerin en aza indirilmesi veya elimine edilmesine bağlı olduğu, ve sık parça teslimat politikalarının sık olmayan parça teslimat politikalarından daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A SIMULATION ANALYSIS OF FREQUENT AND INFREQUENT PART DELIVERY POLICIES IN JUST-IN-TIME ENVIRONMENT MÜZEYYEN KAHYALAR DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Rızvarı EROL Year: 2001, Pages: 95 Jury : Assoc. Prof. Dr. Rızvan EROL : Assoc. Prof. Dr. Osman BABAARSLAN : Assist. Prof. Dr. Funda YILDIRIM Definition of Just-in-Time (JIT) Purchasing extends the JIT philosophy to sourced parts. It requires frequent deliveries of small order quantities directly to the area of the production line, just in time to be used. Therefore, the performance of JIT purchasing with the goal of frequent deliveries of the parts needed in the production is very critical in the measurement of JIT success. In the thesis, the JIT purchasing policy is tested under different experimental settings: number of kanbans, CV of processing times and variable lead times. The effect of these factors on the performance measures of throughput rate, total work-in-process level of production parts, total work-in-process level of parts supplied from vendors, utilization of stations and probability of meeting demand on time are investigated by using frequent and infrequent part delivery policies. It is concluded that obtaining the better performance from the JIT purchasing depends on reducing or eliminating variations related to processing times and lead times, and frequent part delivery policies are more effective than infrequent part delivery policies.