Adana'daki un sanayi işletmelerinin temel işletme ve yönetim işlevlerinin araştırılması
Research of flour industry administration's basic administrating and management functions in Adana
  1. Tez No: 112539
  2. Yazar: ERBİL RADAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Un sanayi, İşletme ve yönetim işlevleri, Wheat, Flour, Flour industry, Operating and administrative functions II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA'DAKI UN SANAYİ İŞLETMELERİNİN TEMEL İŞLETME VE YÖNETİM İŞLEVLERİNİN ARAŞTIRILMASI ERBDLRADAVUŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN YIL:2001, Sayfa 81 Jüri Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ YrcLDoç. Dr. M. Sertaç ÖZER Bu çalışmada; öncelikle Dünyada ve Türkiye'de buğday ve un üretimi ve dış ticareti incelenmiş, daha sonra Adana bölgesinde faaliyette bulunan 14 adet un sanayi işletmesinin temel işletme ve yönetim işlevlerini saptamak amacıyla, 14 yönetici, 14 muhasebeci,4 üretim ve 4 personel sorumlularıyla anket yapılmıştır. Yapılan araştırmada, işletmelerin belli başlı işlevleri ile yönetim fonksiyonları esas olarak incelenmiştir. Sonuç olarak; hammadde konusunda zaman zaman kalite problemleri yaşandığı, sektörde kapasite fazlalığı olduğu, küçük kapasiteli firmaların, büyük firmalara göre piyasada meydana gelen değişiklerden daha fazla etkilendikleri, sektörde haksız rekabet sorunu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, yönetim fonksiyonlarının etkili bir şekilde yerine getirilemediği saptanmış ve bunların nedenleri belirlenerek, çözüm önerileri üretilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCH OF FLOUR INDUSTRY ADMINISTRATION'S BASIC ADMINISTRATING AND MANAGEMENT FUNCTIONS IN ADANA UNIVERSTY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Year: 2001, Page: 81 Jury Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Assist. Prof. M. Sertaç ÖZER In this study; firstly, the production of wheat and flour and their foreign trade were investigated in the world and in Turkey, then to determine the fundemental operating and administrative functions of 14 flour factories operating in the region of Adana, it has made a study of questionnaire with 14 administrators, 14 accountants, 4 producing and personnel administrators. Fundermental activities and administrative functions of the enterprises were basically invastigated in the study made. Consequently, that guality problems were lived about raw-material subject in times, there was extra capacity in the sector, compare with big capacitied firms, small capacitied firms were affected more than the big capacitied firms did by the changes occuring in the market was determined. In addition, it was determined that the administrative functions couldn't have been fulfilled effectively and pointing out the causes for these, it was tried to produce solutions.