Adana'da büro binalarının mimari analizi
Architectural analysis of office buildings in Adana
- Tez No: 112537
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Büro, Büro Binaları, Ticaret, Hizmet Sektörü, Adana
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA'DA BÜRO BİNALARININ MİMARI ANALİZİ Danışman Yıl Jüri Betül KİMİNSU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI Prof.Dr. Erkin ERTEN 2001, Sayfa: 5 8 Prof.Dr. Erkin ERTEN (Başkan) Prof.Dr. Erdoğan GÜLTEKİN (Üye) Yrd.Doç.Dr. Seren AKAVCI(Üye) Bu çalışmada büro binaları planlama ve programlama kriterleri açısından ele alınarak, kriterlerin Adana kenti içerisinde değerlendirilmesine çalışılmıştır. Büro organizasyonlarının tasarımı aşamasında bilinmesi gereken genel kriterleri incelemiştir. Bu nedenle özellikle büro binalarının tanımı ve tarihçesiyle birlikte türleri tanıtılmaya çalışılmıştır. Organizasyonların gereksinme programlan verilerek, büro binalarının konumları incelenmektedir. Ayrıca büro binalarının emniyet tedbirlerinden de söz edilmektedir. Mimari özelliklerinin açıklanması ile Türkiye açısından coğrafi ve ekonomik özelliğinden önem taşıyan Adana 'da oluşan büro binalarının incelenmesine çalışılmıştır. Adana kentinin tarihsel gelişimi ve bu gelişim içinde kentleşme süreci incelenerek, bu gelişim ile Adana kentinin ekonomik yapılanması ve ticaret alanlarının konumlanması genel olarak özetlenmektedir. Büro binalarının mimari değerlendirilmesi ışığı altında Adana kentindeki oluşumu için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS ARCITECHTURAL ANALYSIS OF OFFICE BUILDINGS IN ADANA Betül KIMINSU DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Erkin ERTEN Year : 2001, Pages: 58 Jury : Prof.Dr. Erkin ERTEN (Head) : Prof.Dr. Erdoğan GÜLTEKİN (Member) :Yrd.Doç.Dr.Seren AKAVCI (Member) In this study, we have searched office building due to planning and programming criters. And we tried to apply these enters to the Adana's office buildings. First of all, details of the general criteria which are to be known exist in the design of the office organizations. Therefore definition, history and types of the office buildings have been introduced. The information about the position of the office building is given by requirements of organization programs. There is also information about safety controls of the office buildings. We tried to investigate the office buildings in Adana with respect to architect properties. The historical developments of Adana city and urbanization are being investigted. In addition to these, economical stabilization and positioning of commercial zone are summarized in general. Under this circumstances some suggestions about the developments of office building in Adana are given. Kev Words: Office, office buildings, trade, service sector. Adana.