Dual-frequency operation of probe-fed rectangular microstrip antennas with slots: Analysis and design
Üzerinde delikler açılmış mil beslemeli dikdörtgen küçük-parça antenlerin çift bandlı işleyişi: Analiz ve dizayn
- Tez No: 112541
- Danışmanlar: PROF. DR. M. İRŞADİ AKSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dual-frequency operation, cavity model, modal-matching technique, multi-port theory, genetic algorithm
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET ÜZERİNDE DELİKLER AÇILMIŞ MİL BESLEMELİ DİKDÖRTGEN KÜÇÜK-PARÇA ANTENLERİN ÇİFT BANDLI İŞLEYİŞİ: ANALİZ VE DİZAYN Özlem Özgün Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. İrşadi Aksun Ocak 2001 Çift bandlı küçük-parça antenler iletişim ve radar uygulamalarının önemli bir parçasıdır. Çift bandlı işleyişi elde etmenin birçok yöntemi vardır. Ancak bu yöntemlerle yer, ağırlık ve maliyet tasarrufu sağlanamamaktadır. Bu tezde tek elemanlı küçük-parça antenlerin üzerinde delikler açarak nasıl çift bandlı yapılabileceği yöntemi, boşluk modeli ve kip-eşleme tekniği kullanılarak verilmektedir. Deliklerin direnç üzerindeki etkisini incelemek üzere çoklu giriş-çıkış teorisi geliştirilmiştir. Daha sonra kuramsal sonuçlar deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Son olarak belirli frekans ve direnç değerlerinde çift bandlı işleyişi sağlamak üzere deliklerin uygun yerlerini ve boyutlarını bulacak genetik algoritması geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeler. Çift bandlı işleyiş, boşluk modeli, kip-eşleme tekniği, çoklu giriş-çıkış teorisi, genetik algoritması. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DUAL-FREQUENCY OPERATION OF PROBE- FED RECTANGULAR MICROSTRIP ANTENNAS WITH SLOTS: ANALYSIS AND DESIGN Özlem Özgün M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. İrşadi Aksun January 2001 Dual-frequency operation of antennas is essential for many applications in communications and radar systems, and there are various techniques to achieve this operation. Most dual-band techniques used in microstrip antennas sacrifice space, cost and weight. In this thesis, a simulation and design tool for dual- band microstrip antennas, with slots on the patch and a single probe feed, is presented. This approach is based on the cavity model and modal-matching technique, where the multi-port theory is employed to analyze the effect of the slots on the input impedance. The results obtained by the simulation are verified with the experimental results. In addition, for design purposes, a genetic algorithm is developed for the optimization of coordinates and dimension of slots in order to achieve desired frequency and impedance values for dual-frequency operation.