Modeling and analysis of personnel mobilization and completion system via simulation
Personel seferberlik ve bütünleme sisteminin simülasyon metoduyla modellenmesi ve analizi
- Tez No: 112542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Personel Seferberliği, Personel Bütünleme Planı. ıı, Simulation, Personnel Mobilization, Personnel Completion Plan
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz PERSONEL SEFERBERLİK VE BÜTÜNLEME SİSTEMİNİN TUGAY SEVİYESİNDE SİMÜLASYONU Levent KARAMALAR Endüstri Mühendisliği Bölümü Danışman: Doçent Dr. İhsan SABUNCUOĞLU Haziran, 2001 Türk Silahlı Kuvvetleri, ekonomik ve politik sebeplerden dolayı personel mevcutlarını barış zamanında asgari seviyede tutmakta ancak bir savaş durumunda mevcutlarını sefer kadrosu olarak adlandırılan rakamlara yükseltmek maksadıyla“Personel Seferberlik ve Bütünleme Planı”adı altında birtakım faaliyetler yürütmektedir. Orduların muharebe gücünü doğrudan etkileyen bu planların halihazırda sadece ufak bir kısmına ait bölümü arazi tatbikatları ile denenmekte, bütününe yönelik herhangi bir tatbikat ya da araştırma yapılamamaktadır. Simülasyon metodları kullanılarak, seferi koşulların fiziki olarak gerçekleştirilmesinin imkansız olmasından kaynaklanan bu probleme çözüm getirilmesi planlanmaktadır. Bu sisteme ait simülasyon modeli kullanılarak; komutanlara planlama safhasında ve karar verme sürecinde bilimsel bir karar destek mekanizması sağlanabilir. Ayrıca, bu model kullanılarak, mevcut sistemdeki sorunlar henüz barış zamanındayken tespit edilebilir ve tespit edilen sorunlara yönelik olarak, alternatif sistem karşılaştırmaları ve bazı karar değişkenlerinin optimizasyonu gibi çalışmalarla çözümlerin analizleri gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF PERSONNEL MOBILIZATION AND COMPLETION SYSTEM AT BRIGADE LEVEL Levent KARAMALAK MS In Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. İhsan Sabuncuoğlu June, 2001 Turkish Armed Forces maintains the number of personnel in their units at minimum level during peacetime because of some political and economical reasons, but it sustains some activities under the name of“Personnel Mobilization and Completion System”to enable these units to reach their personnel numbers sufficient to combat in war situation. Today, for only a small part of this system Turkish Armed Forces can perform field exercises to see its behavior. There is no study to investigate all aspects of this system, which has a very important role in directly affecting the combat power of the Army. This thesis aims to analyze and, if there is any, to offer some solutions for the problems by using the simulation method. We believe that by using the simulation model of this system a scientific support mechanism for the commanders during the decision process can be provided. Moreover, by using this model, some improper functions can be detected earlier just at peacetime and some probable solutions can be evaluated with the help of studies including alternative system comparisons and optimization of some decision variables.