Bitkisel yağ endüstrisi atıksularının arıtılması ve bir uygulama örneği
Treatment of vegetable oil plant wastewater and a case study
  1. Tez No: 112540
  2. Yazar: DEMET BİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vegetable oil wastewater, wastewater characterization, in-plant control, coagulation-sedimentation. II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BİTKİSEL YAG ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ ARITILMASI VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ DEMET BİNGÖL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Yıl: 2001, Sayfa: 130 Jüri : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Doç. Dr. İlyas DEHRİ Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Bu çalışmada, bitkisel yağ üreten bir fabrikadan alman atıksu nunmuneleri ile yağlı atıksuların karakterizasyonu araştırılmıştır. Karakterizasyon belirleme çalışması sonunda elde edilen sonuçlar literatür ile birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu atıksuların klasik yöntemlerle arıtılamayacağı, atıksu kirlilik yükünün kaynağında azaltılması gerektiği görülmektedir. Alman tesis içi önlemlerle, KOI, Yağ-gres ve AKM konsantrasyonları 1/3 - 1/10 oranlarına düşürüldükten sonra bu atıksuların fızikokimyasal arıtılabilirliği koagülasyon - sedimentasyon çalışmaları ile belirlenmiş, en yüksek verim alüm + kireç kullanılması durumunda elde edilmiştir. Deneyler sonrasında elde edilen bulgular prototip arıtma tesisine uygulanarak tesisin işletme verimi ve aylık kimyasal madde tüketimi önceki durumu ile karşılaştırılmıştır. Anahtar kelimeler : Yağ endüstrisi atıksuları, atıksu karakterizasyonu, tesis içi önlemler, koagülasyon-sedimentasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (M. Sc. Thesis) DEMET BİNGÖL TREATMENT OF VEGETABLE OIL PLANT WASTEWATER AND A CASE STUDY DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTUTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Year: 2001, Pages: 130 Jury : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Assoc. Prof. Dr. İlyas DEHRİ Asst. Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK In this study the characterization of the wastewater from a vegetable oil plant was investigated. When the characterization study results were compared with the previous studies, it was found out that, the pollution load needed to be decreased by in-plant control. After the reduction of COD, Oil-Grease and S S concentrations by 1/3-1/10 taking in-plant control, physico-chemical treatibility of the wastewater was investigated and the highest removal efficiencies were obtained with alum+lime. After applying the experimental results to prototype wastewater treatment plant, the treatment efficiencies and operational costs were compared with the previous situation.