Hybrid model for probe-fed rectangular microstrip antennas with shorting strips
Mil beslemeli kısa-devreleyici şeritli dikdörtgensel küçük-şerit antenler için geliştirilmiş bileşke model
- Tez No: 112574
- Danışmanlar: PROF. DR. M. İRŞADİ AKSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cavity model, dual frequency operation, shorting strips, multi-port analysis, genetic algorithm. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET MİL BESLEMELİ KISA-DEVRELEYİCİ ŞERİTLİ DİKDÖRTGENSEL KÜÇÜK-ŞERİT ANTENLER İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BİLEŞKE MODEL Selma Mutlu Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. İrşadi Aksun Ocak 2001 Kısa-devreleyici şeritler, küçük-şerit antenlerin çift bandlı çalışmasında frekans oranlarını ayarlamak için kullanılırlar. Mil beslemeli, kısa-devreleyici şeritli küçük-şerit antenlerin giriş dirençlerini ve rezonans frekanslarını bulmada yaygın olarak kullanılan metod çoklu giriş-çıkış teorisidir. Ancak, bu yaklaşım, yama altındaki alan dağılımı hakkında bilgi sağlamamaktadır. Bu tezde, kısa-devreleyici iğneli ve şeritli yama altındaki alan dağılımını bulmak için, hem boşluk modelini hem de noktasal denkleştirmeyi kullanan bileşke model geliştirilmiştir. Bu model ayrıca beslemenin ve kısa-devreleyici şeritlerin iletken yapısını da dikkate almaktadır. Daha sonra, bileşke modelin kuramsal sonuçları deneysel sonuçlarla karşılaştırılmış ve sonuçların uygunluğu görülmüştür. Son olarak, istenilen frekans oranı ve giriş direnci değerlerinde çift bandlı işleyişi sağlayacak kısa devreleyici şeritlerin yer ve genişliklerini bulan genetik algoritma geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeler. Boşluk modeli, çift bandlı işleyiş, kısa devreleyici şeritler, çoklu giriş-çıkış teorisi, genetik algoritma. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYBRID MODEL FOR PROBE-FED RECTANGULAR MICROSTRIP ANTENNAS WITH SHORTING STRIPS Selma Mutlu M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. İrşadi Aksun January 2001 In the dual frequency operation of microstrip antennas, shorting strips are used to adjust the ratio of frequencies. A multi-port analysis is usually employed to predict the input impedance and resonant frequency of probe-fed microstrip antennas with shorting strips. However, this approach does not provide any information about the field distribution under the patch. In this thesis, a hybrid model, using both the cavity model and point matching, is developed to calculate the field distribution under the patch with shorting pins and strips. In addition, this model also accounts for the conducting nature of the feed and shorting strips, with the help of the point-matching algorithm. Then, to verify the model, the theoretical results obtained from the hybrid method are compared to the experimental results and good agreement is observed. Finally, a genetic algorithm is developed for optimizing the position and width of the shorting strips to achieve desired frequency ratio and input impedances in dual-band operations.