Terrain visibility optimization problems
Arazi gözetlenmesinin optimizasyonu
- Tez No: 112546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARBAROS TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sanat Galerisi Problemi, Arazi Görünürlülüğü, Makina ve Tesis Yerleştirme
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Sanat Galerisi Problemi bir sanat galerisinin her noktasının en az bir kamera tarafından gözetlenebilmesi için gerekli kamera sayısının ve yerlerinin bulunması problemidir. Bu problem 2 boyut için linear bir çözüme sahip olmasına rağmen 3 boyutlu durumlar hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Bu tezde, düğüm ve nokta kameraları arasındaki baskınlık ilişkisi araştırılıp gerekli düğüm kameralarının üçte biri sayısında nokta kamerası ile gözetlenebilecek bir konveks polihedronun olduğu gösterilmiştir. Kesikli durumlar için yeni bir görünürlük algoritması geliştirilip süreklilik durumları için de bir düğümün gördüğü alanın nasıl hesaplanacağı gösterilmiştir. Arazi görünürlüğü uygulamaları ve gözetleme ile ilgili kaplama problemleri de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Art Gallery Problem is the problem of determining the number of observers necessary to cover an art gallery such that every point is seen by at least one observer. This problem is well known and has a linear time solution for the 2 dimensional case, but little is known about 3-D case. In this thesis, the dominance relationship between vertex guards and point guards is searched and found that a convex polyhedron can be constructed such that it can be covered by some number of point guards which is one third of the number of the vertex guards needed. A new algorithm which tests the visibility of two vertices is constructed for the discrete case. How to compute the visible region of a vertex is shown for the continuous case. Finally, several potential applications of geometric terrain visibility in geographic information systems and coverage problems related with visibility are presented. Keywords- Art Gallery Problem, Terrain visibility, Facility Location.