Role of nuclear matrix protein c1d in regulation of transcription
Nükleer matriks proteini c1d'nin transkripsiyonunun regüle edilmesindeki rolü
  1. Tez No: 112547
  2. Yazar: DİLHAN ÖNCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: C1D, DNA-PK, çift sarmal DNA kırıkları, TAFI 48, C1D, DNA-PK, DNA Double-strand break, TAFI 48
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET NÜKLEER MATRİKS PROTEİNİ CID'NİN TRANSKRİPSİYONUN REGÜLE EDİLMESİNDEKİ ROLÜ Dilhan öncel Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Uğur Yavuzer Ağustos 2001, 88 sayfa Nükleer matriks proteini C1D, DNA uçlarının doğrudan bağlanmasında ve V(D)J rekombinasyonunda rol oynayan DNA bağımlı protein kinazın (DNA-PK) bir aktivatörüdür. Ayrıca nükleer matriks proteini CID'nin, DNA-PK tarafından in vitro şartlarda fosforlanabildiği ve y irradyasyonu sonrası mRNA ve protein seviyesinin arttığı gösterilmiştir. Elimizdeki bilgiler çift sarmal DNA kırıklarına tepki olarak CID'nin DNA- PK'yı nükleer matrikse veya matrikse ilintili DNA 'ya, birçok hücresel olayı kontrol etmek amacıyla yönlendirebileceğini önermektedir. CID'nin biyolojik fonksiyonunu bulmaya yönelik bir denemede maya ikili hibrid sistemi uygulanmış ve CID'nin insan ribosomal promotorlarından transkripsiyonun doğru başlaması için gerekli olan SL1 'nın bir alt ünitesi olan TAFI 48'in bir kısmım kodlayan bir klon ile etkileştiği bulunmuştur. DNA-PK Polimeraz I transkripsiyonunu in vitro şartlarda bloke edebildiği için, C1D ve TAFI 48'in etkileşme ihtimali potensiyel bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada, C1D ve TAFI 48'in mayada, in vitro şartlarda ve memeli hücrelerinde spesifik olarak etkileşime girdiği gösterilmiştir. Bu etkileşimin çift sarmal DNA kırıklarının etkisiyle DNA-PK tarafından rDNA'dan transkripsiyonun bloke edilmesinin düzenlenmesinde potansiyel rolleri olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROLE OF THE NUCLEAR MATRIX PROTEIN C1D IN REGULATION OF TRANSCRIPTION Dilhan Öncel M.S in Molecular Biology and Genetics Supervisor: Assist. Prof. Uğur Yavuzer August 2001, 88 pages The nuclear matrix protein C1D is an activator of DNA-dependent protein kinase (DNA-PK), which is involved in non-homologous end joining and V(D)J recombination. Moreover, the nuclear matrix proteins C1D was shown to be phosphorylated in vitro by DNA-PK and its mRNA and protein levels have been demonstrated to be induced upon y- irradiation. The available information suggests that C1D may play a role in DNA DSB- response pathways by targeting DNA-PKcs to nuclear matrix and matrix-associated DNA where DNA-PK may regulate several cellular processes. In an attempt to identify the biological function of C1D, the yeast two-hybrid system was employed and C1D was found to interact with a partial clone of TAFI 48, which is a subunit of the promoter selectivity factor SL1 required for the accurate initiation of transcription from the human ribosomal promoter. The possibility of an interaction between C1D and TAFI 48 was potentially important as DNA-PK was found to be capable of repressing Polymerase I transcription in vitro. In this study, it was shown that C1D and TAFI 48 interact specifically in yeast, in vitro and in mammalian cells. It is believed that this interaction could have potential roles in regulating the repression of transcription from rDNA by DNA-PK in response to DNA double-strand breaks.